Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În fiecare an, în a…

În fiecare an, în a treia duminică a lunii septembrie, R. Moldova va marca Festivalul Național al Prunei

Sursa foto: agrobiznes.md

În fiecare an, în a treia duminică a lunii septembrie, R. Moldova va marca Festivalul Național al Prunei. Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței din 6 octombrie, modificarea Hotărârii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în R. Moldova. Proiectul de hotărâre a fost susținut de 53 deputați.

„Potrivit autorilor proiectului de hotărâre, instituirea acestei sărbători a fost solicitată de autoritățile publice locale.

Potrivit datelor statistice, prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe în stare proaspătă din Republica Moldova, clasând țara noastră printre primii zece exportatori din lume”, anunță Parlamentul.

Datele arată că în R Moldova, cultura prunului, una dintre culturile pomicole de bază, ocupă locul doi după măr ca volum de producție și suprafață ocupată și locul unu între culturile sâmburoase, cu un volum exportat în anul 2021 de aproape 45 de mii tone de prune livrate în stare proaspătă.

Suprafața medie anuală (perioada anilor 2019 – 2021) ocupată de plantații de prun constituie peste 22 de mii hectare, dintre care aproape 20 de mii de hectare reprezintă plantațiile în rod, cu un volum de producție de peste 123 de mii tone și o recoltă medie de circa 6 tone la hectar.