Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Implementarea noului Cod Vamal, în…

Implementarea noului Cod Vamal, în vizorul Delegației Uniunii Europene și a mediului de afaceri

Sursa foto: mf.gov.md

Începând cu 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al R. Moldova. Potrivit Serviciului Vamal, la etapa actuală, au loc mai multe ajustări ale sistemului informațional și se definitivează testarea unor noi funcționalități care vor automatiza procesele vamale pentru agenții economici, reducând costurile, resurse de timp și interacțiunea fizică cu autoritatea vamală, se anunță într-un comunicat, sâmbătă, 13 ianuarie.

Procesul implementării noului Cod vamal și a angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană în domeniul vamal au fost subiectele discutate de conducerea Serviciului Vamal cu ofițerul pentru programe al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Miroslav Bozic și consilierul pe probleme de comerț, Vasile Plămădeală. Agenda întrevederii a mai inclus subiecte referitoare situația actuală în posturile vamale de frontieră, asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, cooperarea cu autoritățile vamale și de frontieră din țările vecine pe dimensiunea combaterii traficului ilicit transfrontalier. Reprezentanții Delegației UE au apreciat drept pozitiv realizările înregistrate de Serviciul Vamal în implementarea noului Cod vamal, fiind reiterat sprijinul din partea partenerilor europeni pentru atingerea obiectivelor stabilite pe agenda de integrare pe dimensiunea vamală.

Într-o ședință de lucru din 11 ianuarie a Serviciului Vamal cu asociațiile de business care a vizat aspecte de aplicare practică a noului Cod Vamal, legislației secundare și terțiare, s-a menționat că, la etapa actuală, sunt aplicate mai multe norme tranzitorii, pentru ca atât autoritatea vamală, cât și mediul de afaceri să se adapteze transformărilor în mod etapizat, printr-o implementare treptată a noilor funcționalități ale sistemului informațional. Reprezentanții Serviciului Vamal au menționat că până în acest moment a fost asigurată buna desfășurare a operațiunilor de import/export, fără blocaje și impedimente.