Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul anunță că, în luna…

Guvernul anunță că, în luna octombrie, a economisit peste 23% din cheltuielile planificate pentru achitarea energiei electrice

Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova anunță că, la sfârșitul lunii octombrie, datorită reducerii consumului de curent în toate instituțiile guvernamentale, costurile la achitarea facturilor lunare pentru energia electrică au fost micșorate cu 23%.

Potrivit reprezentanților Guvernului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, consumul a atins puțin peste 420.000 kw, față de 556.000 kw – în octombrie 2021. Aceasta înseamnă o economie de peste 360 de mii de lei, raportată la noile tarife.

În ceea ce privește exclusiv Casa Guvernului, economia a fost în proporție de 30% sau peste 40 de mii de lei, conform unui comunicat publicat de Executiv.

„Pe parcursul lunii octombrie, în toate clădirile administrate de Guvern, angajații au fost încurajați să reducă consumul de energie electrică la locul de muncă, inclusiv prin deconectarea aparatelor de aer condiționat, a electrocasnicelor și a echipamentului tehnic, dar și a luminii pe holuri și în birouri, atunci când nu este strict necesar”, menționează Guvernul.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit luni, 31 octombrie, cu mai multe precizări despre evoluția situației energetice din R. Moldova. Astfel, potrivit lui Spînu, pentru luna noiembrie, nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

Totodată, potrivit oficialului, SA „Energocom”, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie; pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

„(…) Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh (…). Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate.

Așa cum am informat, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln metri cubi de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln metri cubi pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie. Tot azi, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln metri cubi de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln metri cubi”, a spus Andrei Spînu.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.