Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Întreprinderile, care își reduc activitatea,…

Întreprinderile, care își reduc activitatea, beneficiază de ajutor din partea Guvernului în mărime de 50% din salariul angajaților

Imagine simbol

Întreprinderile care își reduc programul de activitate urmare a crizei generate de războiul din Ucraina sau a altor situații de urgență pot beneficia de ajutor din partea Guvernului. În acest scop, bugetul de stat asigură 50% din salariul angajaților încadrați în regimul de muncă redus, informează miercuri, 4 ianuarie, reprezentanții Guvernului.

Acest suport a fost instituit în premieră în noiembrie 2021 și angajatorii pot solicita în continuare ajutor pentru plata salariilor angajaților plasați în regim de muncă redus.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a stabilit, în premieră, un astfel de mecanism de subvenționare a angajatorilor care instituie un regim de activitate redus din motive economice sau ca urmare a stării de urgență. Pentru ca agentul economic să-și păstreze angajații în perioada când întreprinderea are un volum de muncă mai mic, Guvernul vine cu un suport și acoperă o parte din salariile angajaților”, menționează aceeași sursă.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 333, din 10 noiembrie 2021, regimul de activitate redus poate fi stabilit pentru o perioadă de până la 3 luni consecutiv, dar nu mai mult de 5 luni pe an. Pentru a beneficia de acest ajutor, angajatorii trebuie să completeze un formular, pe propria răspundere, pe care să îl depună la ghișeul unic de raportare electronică al Guvernului cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de a institui regimul de activitate redus. În baza formularului și declarației angajatorului, depuse în format electronic, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă emite o decizie de acceptare sau de refuz.