Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul a decis cine va…

Guvernul a decis cine va exploata zăcămintele de gaze și țiței din sudul R. Moldova

Sursa: ZdG

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 17 aprilie, o hotărâre cu privire la transmiterea dreptului de folosință asupra zăcămintelor de hidrocarburi, din sudul țării, Întreprinderii de Stat „Expediția Hidro-Geologică din Moldova”.

Este vorba despre zăcămintele de gaze din Victorovca, raionul Cantemir și cele de țiței din Văleni, raionul Cahul. Conform unui comunicat de presă emis de Agenția Proprietății Publice (APP), dreptul de folosință asupra acestor două sectoare de subsol a fost transmis întreprinderii de stat care deține monopolul în domeniu, Î.S. ”Expediția Hidro-Geologică din Moldova” (EHGeoM).

Totodată, „menținând importanța protecției mediului în zonele de exploatare”, prin hotărârea aprobată a fost împuternicit Ministerul Mediului să încheie contractele de transmitere în folosință a sectoarelor de subsol cu EHGeoM, iar administrațiile publice locale din Cahul și Cantemir vor avea misiunea de coordonare a proceselor de atribuire a terenurilor.

„Prin decizia de astăzi, reafirmăm – resursele subterane aparțin statului iar exploatarea zăcămintelor de gaze și țiței din sudul țării se va face în interes de profit pentru țară și cu reducere la minim a impactului asupra mediului”, a menționat în ședința Guvernului, directorul general al APP, Roman Cojuhari.

Parlamentul a adoptat în ambele lecturi, în ședința de vineri, 15 decembrie 2023, proiectul de lege prin care Guvernul va prelua controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării.

Astfel, conform unui comunicat al Legislativului, zăcămintele de hidrocarburi (zăcământul de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcământul de petrol/țiței „Văleni” din raionul Cahul) urmau să revină în proprietatea statului, ca urmare a încetării dreptului de folosință a hidrocarburilor de către Compania „Redeco” L.T.D. din SUA, drept preluat ulterior de către compania „Valiexchimp”.

Urmau a fi transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice drepturile patrimoniale asupra edificiilor, instalațiilor, materialelor, bunurilor mobile/imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor. „Dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane va fi acordat Întreprinderii de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM””, se menționa atunci în proiectul de lege.

ZdG a constatat că Întreprinderea de Stat este administrată, din iulie 2021, de Sergiu Borș. Conform CV-ului acestuia, Borș a fost angajat prin cumul, în perioada 2012-2015, în calitate de inginer geolog la compania Valiexchimp.

Totodată, documentația geologică și tehnică de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, pașapoartele sondelor, rapoartele săptămânale privind exploatarea sondelor urmau să fie transmise de la compania „Valiexchimp” către Ministerul Mediului, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.

Anterior, o comisie parlamentară de anchetă a investigat modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. În baza constatărilor, Comisia a recomandat Guvernului preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii a statului asupra procesului de extragere a acestora.

Guvernul a aprobat miercuri, 13 decembrie, inițierea procesului de preluare a controlului asupra infrastructurii și zăcămintelor de gaze din Victorovca, raionul Cantemir, și de țiței de la Văleni, raionul Cahul.

Potrivit Executivului, această decizie vine în urma expirării, în 2017, a licenței de exploatare a zăcămintelor naturale oferite inițial, în 1995, companiei „Redeco” LTD din SUA și preluate ulterior, în 2007, de S.R.L. „Valiexchimp”.

În plus, evaluarea performanțelor acestor companii a scos la iveală mai multe probleme majore, care indică „o administrare defectuoasă și o abordare nesustenabilă în gestionarea resurselor naționale”, mai susțin autoritățile.

Pentru anii 2010 – 2020, potrivit „surselor disponibile”, citate de APP, valoarea totală a costului țițeiului extras a constituit 160 271 634 de lei pentru 89 694 357 de kg și valoarea totală a costului gazului natural extras a constituit 4 037 840 de lei pentru 919 934 de m3.

De la primele extrageri și vânzări de țiței și gaze naturale extrase din zăcământul de țiței „Văleni” si gaz natural „Victorovca”, S.R.L. „Valiexchimp”, a acumulat datorii față de bugetul de stat, reieșind din plata de arendă pentru utilizarea subsolului, în sumă ce constituie aproximativ 62,5 milioane de lei, se mai menționează în nota informativă a proiectului hotărârii Guvernului.

ZdG a relatat anterior că, deși nu toată lumea cunoaște, în R. Moldova există zăcăminte de gaze naturale, exploatate încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Aceste resurse sunt extrem de puține pentru a aproviziona țara cu gaze naturale, dar atractive pentru câțiva „exploratori” care anual adună milioane de lei din exploatarea gratuită a subsolului țării. 

În lipsa unui acord cu statul și fără licență, o companie privată aflată în prag de faliment continua să exploateze rezervele de gaze din raionul Cantemir, de unde anual erau extrași între 60 de mii și 100 de mii de metri cubi de gaze. 

Cei care gestionau afacerea au propria rețea de distribuție a gazelor naturale și deservesc în jur de 700 de consumatori finali din raionul Cantemir, care însă nu beneficiază de un alt tarif decât ceilalți consumatori din țară.