Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   GRAFIC/ Expert economic: „În luna…

GRAFIC Expert economic: „În luna octombrie prețurile de consum au crescut cu 2,1%. Este cea mai mare creștere din ultimii 11 ani”

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în luna octombrie 2021 indicele prețului de consum a crescut cu 2,1%. Potrivit expertului, este cea mai mare creștere din ultimii 11 ani întrucât precedentul anti-record a fost stabilit în februarie 2010, când preturile au crescut cu 2,3%.

Veaceslav Ioniță afirmă că prețurile și-au accelerat creșterea din iulie 2021. În valoare anuală, prețurile au ajuns la 8,8%, ceea ce reprezintă valoarea maximă din ultimii 6 ani.

Cel mai probabil anul 2021 îl vom finaliza cu o inflație de 2 cifre de peste 10%”, susține Ioniță.

.

Atragem atenția că inflația de până acum nu include scumpirea operată la gazele naturale”, menționează Ioniță.

Totodată, expertul susține că, locomotiva creșterilor de până în prezent o reprezintă produsele alimentare, care în luna octombrie au crescut cu 4%, cea ce este un record absolut pentru ultimii 21 ani. Ultima dată o creștere mai mare decât în luna octombrie a fost înregistrată tocmai în anul 2000, când în luna iunie produsele alimentare s-au scumpit cu 7%.

În valoare anuală produsele alimentare sau scumpit cu 12,7%, iar până la finele anului cel mai probabil v-a fi depășit recordul din 2007, când produsele alimentare s-au scumpit cu 15,4%. Aceste scumpiri lovesc în mod special asupra păturilor social vulnerabile printre care în primul rând sunt pensionarii și familiile cu mulți copii, unde produsele alimentare reprezintă mai mult de 50% din coșul de consum”, argumentează Ioniță.