Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazprom declară că abordarea unilaterală…

Gazprom declară că abordarea unilaterală a părții moldovenești cu privire la auditul datoriei Moldovagaz contravine acordurilor încheiate în octombrie

Reprezentanții Gazprom au emis marți, 8 februarie, un comunicat de presă în care anunță că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz” programată pentru 2 februarie, în cadrul căreia umau a fi discutate modul de auditare a datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit Gazprom, Consiliul de Supraveghere ar fi trebui să convină asupra abordărilor de auditare a datoriei companiei față de Grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, prevăzute de Protocolul de negocieri privind soluționarea problemelor problematice din industria gazelor. din 29 octombrie 2021.

În schimb, potrivit Gazprom, reprezentanții Guvernului R. Moldova au raportat că: „condițiile de angajare a auditorului au fost deja stabilite de partea moldovenească”. Astfel, reprezentanții Gazprom susțin că în această situație Consiliul de Supraveghere al Moldovaga nu va aproba rezultatele auditului.

„După cum reiese din documentația publicată, aceasta nu a ținut cont de propunerile PJSC Gazprom, trimise anterior părții moldovenești. Abordarea unilaterală a părții moldovenești în stabilirea condițiilor licitației pentru achiziționarea serviciilor de auditor nu permite să se aștepte la transparența și obiectivitatea auditului datoriilor SA Moldovagaz pentru gazul furnizat consumatorilor Republicii Moldova. Acest lucru poate duce la faptul că rezultatele auditului nu vor fi aprobate de Consiliul de Supraveghere al SA Moldovagaz”, se menționează în nota emisă de Gazprom.

La 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Astfel, APP, în calitate de autoritate contractantă, va asigura, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

Documentul prevede că autoritățile sau instituțiile publice pot înainta candidați în componența grupului de lucru, la solicitarea APP.

Ministerul Finanțelor va asigura alocarea mijloacelor financiare pentru achiziționarea serviciilor de audit din alocațiile prevăzute în fondul de rezervă a Guvernului.