Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Peste 80 de agenți economici…

Peste 80 de agenți economici au încheiat contracte în ultimele luni cu furnizorii de gaze naturale de pe piața liberă. Ministrul Energiei: „Devierile negative urmează a fi achitate de toți”

Sursa: Ministerul Energiei al Republicii Moldova/Facebook

În ultimele luni, 86 de agenți economici au ales să schimbe furnizorul de gaze migrând de la furnizorul de ultima opțiune, care are tarif reglementat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), la furnizori de pe piața liberă, potrivit datelor Moldovagaz, citate de Ministerul Energiei.

Ministrul Victor Parlicov a avut vineri, 16 iunie, o ședință cu agenții economici care trebuie să decidă până la 1 iulie pe care piață a gazelor vor să rămână – pe piața liberă sau pe cea reglementată, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 31 mai.

„Dintre aceștia, 18 au plecat definitiv pe piața liberă, iar 54 de companii au câte două contracte, fiind simultan pe ambele piețe. Prin decizia CSE, Guvernul a intervenit pentru a opri această migrație și a face anumite modificări în cadrul de reglementare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Ministrul Parlicov a precizat că Guvernul salută liberalizarea pieții în conformitate cu legislația europeană, dar consideră că în procesul de liberalizare trebuie păstrată echitatea între consumatori. Astfel, devierile negative, „care sunt bani neplătiți de consumatori pentru gazele procurate mai scump, urmează a fi achitate de toți”.

„Pe piața liberă ajung consumatorii maturi, responsabili, capabili să-și asume toate riscurile, inclusiv cele de nefurnizare a gazelor, de echilibrare și altele. Cei care optează pentru ieșirea pe piața liberă trebuie să cunoască și să-și asume consecințele”, a declarat ministrul Energiei.

Directorul ANRE Alexei Taran a afirmat că dacă la sfârșitul anului trecut nu s-ar fi acumulat circa 2,5 miliarde de lei devieri tarifare negative, prețurile din aceasta iarnă ar fi fost mai joase, iar acum ar coborî și mai mult. Totodată, „devierile fac parte din metodologie de zeci de ani”.

Moldovagaz va remite luni tuturor agențiilor economici vizați de decizia CSE calculele plății unice de echitate.

„Companiile care vor alege să plece pe piața liberă vor trebui să o achite. Una din propuneri a fost ca această plată să se facă eșalonat, până la sfârșitul anului, exact după logica recuperarii devierilor tarifare prin preț reglementat”, mai notează Ministerul Energiei.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au stabilit la 31 mai o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate. În acest caz, consumatorii finali vor fi obligați să achite devierile tarifare restante. Totodată, începând cu 30 iunie, consumatorii finali vor putea procura gaze naturale fie de pe piața reglementată, fie de pe cea liberă, dar nu simultan.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a făcut publică marți, 30 mai, o scrisoare pe care a spus că a trimis-o în luna aprilie în adresa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a sesiza „inechitatea de pe piața” de gaze naturale creată de unele companii private și a solicitat autorității publice centrale de reglementare și monitorizare a sectoarelor din domeniul energetic să intervină.

Ministru Parlicov a publicat scrisoarea în contextul declarațiilor făcute de președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care a publicat o listă cu cinci companii, despre care a declarat că ar livra unor agenți economici gaze naturale la un preț între 11 și 14 lei, în timp ce restul consumatorilor achitau aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze de la Moldovagaz.

Astfel, consumatorii casnici achită de joi, 8 iunie, 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale, cu aproape 11 lei mai puțin decât prețul anterior.