Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Exporturile R. Moldova pe timp…

Exporturile R. Moldova pe timp de pandemie. Produse alimentare, animale vii și echipamente pentru transport, în topul clasamentului

Foto simbol

Exporturile Republicii Moldova, în primele opt luni ale anului, au ajuns la 1,5 miliarde de dolari americani, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2019 cu 13,6%. În acelaşi timp, importurile au ajuns la 3,3 milioane de dolari americani sau cu 11,9% mai puțin decât anul trecut. Produsele alimentare, echipamentele pentru transport și articolele manufacturate rămân principalele produse de export ale țării, conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

Cea mai mare parte a exporturilor realizate de Republicii Moldova merge în continuare spre ţările membre ale Uniunii Europene, circa 1 miliard de dolari americani sau cu 11,3% mai puțin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În același timp, în țările CSI exporturile moldovenești au însumat circa 247 milioane de dolari americani, ceea ce înseamnă că s-au micşorat cu 5,6%, comparativ cu ianuarie-august 2019.

Republica Moldova continuă să exporte în special produse alimentare și animale vii, acestea având o pondere de 24,3% în structura exporturilor. Valoarea acestor mărfuri a crescut față de primele opt luni ale anului trecut cu 2%.

Industria constructoare de mașini ocupă a doua poziție în structura exporturilor, cu 22,3%. Sectorul însă a înregistrat pierderi în materie de exporturi în perioada ianuarie-august 2019. Astfel, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au scăzut cu 2,5% față de perioada similară a anului 2019.

Foto: statistica.gov.md

Articolele manufacturate diverse ocupă a treia poziție a topului și tot în scădere față de primele opt luni ale anului 2019. Astfel, în perioada de referință, Republica Moldova a exportat un volum de 20,7% articole manufacturat, cu puțin peste 1% mai mult decât anul trecut.

Structura exporturilor este completată de materiale brute necomestibile -8,3%, băuturi și tutun – 7,4%, produse chimice – 5,2% și uleiuri și grăsimi – 4,5%.

cât privește topul țărilor în care Republica Moldova exportă cele mai multe mărfuri, în topul clasamentului se află România, urmată de Federația Rusă și Italia.

Pe următoarele poziții se regăsesc Germania, Turcia, Polonia și Cehia.

Foto: statistica.gov.md