Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert: „Majorarea prețurilor la produsele…

Expert: „Majorarea prețurilor la produsele alimentare lovește în primul rând în cei săraci, iar statutul de sărac în 2021 a însemnat cheltuieli mult mai mari, decât la alte categorii de cetățeni”

Anul 2021 a fost marcat cu o creștere record a prețurilor la produsele alimentare, produsele care domină coșul de consum a populației sărace. Din acest motiv majorarea prețurilor la produsele alimentare lovește în primul rând în cei săraci, iar statutul de sărac în 2021 a însemnat cheltuieli mult mai mari, decât la alte categorii de cetățeni, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Conform datelor FAO, organizația specializată ONU, prețurile la produsele alimentare la nivel global în 2021 au înregistrat o creștere de 25,7% record pentru ultimii 10 ani.

„Recordul precedent a fost stabilit în 2011, când prețurile au crescut cu 31,9%. Comparativ cu 2010 în prezent prețurile pe piața globală la produsele alimentare sunt de 2,1 ori mai mari, însă această creștere se datorează perioadei de până la 2014. Creșterea din 2021 pe plan global a prețurilor la produsele alimentare a fost precedată de o scădere pe parcursul a 6 ani a prețurilor, iar în 2021 creșterea doar a recuperat scăderea din precedenții 6 ani”, susține expertul.

În R. Moldova prețurile la produsele alimentare în 2021 au crescut cu 17,5%, record absolut pentru ultimii 18 ani. Recordul precedent a fost stabilit în 2003, când prețurile la produsele alimentare au crescut cu 20%.

„În toată perioada de independență, Moldova a avut un singur an, când prețurile la produsele alimentare au înregistrat o scădere față de anul precedent. S-a întâmplat acest lucru în 2009, când prețurile au înregistrat o scădere de 3,8%”, argumentează Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, în ultimii 20 de ani este pentru a treia oară când puterea reală de cumpărare a produselor alimentare în Moldova scade.

„Astfel în 2021 veniturile populației sub formă de salariu au crescut mai puțin decât creșterea prețurilor la produsele alimentare. Drept consecință pe un salariul în 2021 cetățenii moldoveni au putu procura produse alimentare cu 2,6% mai puțin decât în 2020. Totuși această reducere a puterii de cumpărare în 2021 este cea mai mică, comparativ cu reducerile precedente și se datorează creșterii substanțiale a salariului nominal pe economie, care a reușit să compenseze în cea mai mare parte creșterea prețurilor la produsele alimentare. Iar la cele mai vulnerabile categorii sociale, pensionari cu pensia minimă, majorarea pensiei minimi până la 2000 lei le-a permis să aibă în 2021 o putere de cumpărare a produselor alimentare chiar mai mare decât în 2020”, declară expertul economic.