Expert economic despre cursul leului și ce va urma. Vine o criză mai mare decât în 1998?

Expertul economic Natan Garștea prevestește un viitor sumbru pentru R. Moldova în următoarea perioadă. Acesta susține, într-o postare pe blogul său că, “optimist vorbind, ne așteaptă o criză mai rea ca în 2008, și poate că și mai rea ca în 1998. Despre varianta pesimistă nici nu voi povesti aici”, scrie acesta. Vedeți mai jos explicațiile integrale ale economistului.

Ultimele zile foarte multă lume mă întreabă ce se întâmplă cu leul și ce va fi mai departe. Voi încerca să explic cât mai simplu (oricum, oleacă de efort va trebui să depuneți, îmi pare rău). Deci:

Leul cade nu din cauza unor cauze externe, cum încearcă să ne sugereze BNM. Cauzele externe acționau pe parcursul întregului an 2014, și, deși au dus la deprecierea leului, ea era lentă, controlată și putea fi dirijată de către BNM. Astfel, pe data de 22 octombrie 2014 (când totul încă era frumos și pașnic), creșterea dolarului față de începutul anului constituia 11% (o nimica toată, comparativ cu Ukraina și Rusia), iar creșterea cursului euro față de începutul anului era de doar 3%.

Însă după aceasta a avut loc marea „afacere” la Banca de Economii și Banca Socială, când din bănci au fost adunate vreo 17 miliarde de lei, cumpărată pe această sumă valută, care a fost scoasă peste hotare (cam un miliard de euro). Această operațiune a constituit un șoc enorm pentru economia noastră. Încerc să explic de ce.

Anterior la noi în economie era o anumită cantitate de lei. Și era, în medie, o anumită cantitate de valută. Valuta permanent intra și ieșea din țară – (intra din exporturi, remitențe, asistența primită de la donatorii străini, iar ieșea, în special, la achitarea importurilor). Fluxul de valută și cantitatea care era în țară mai varia, evident, dar variațiile erau nesemnificative și lente.

Și brusc, o parte semnificativă din valuta pe care o aveam a fost scoasă din țară. Deși importurile au rămas cam la același nivel, cantitatea de valută la care pot avea acces importatorii este mult mai mică. Evident, după legea cererii și ofertei, dacă un bun (în cazul nostru, valuta) este puțin, prețul lui (cursul față de leu) crește. Cu aceeași cantitate de lei se încerca să se cumpere un bun care a devenit mult mai rar – valuta, de aceasta prețul în lei a valutei crește. În noua situație, prețul de echilibru al dolarului față de leu nu mai este de 14,5 lei pentru un dolar, ci mult-mult mai mare. Astfel, dacă de nu întreprins nimic, cursul leului va cădea la noul nivel de echilibru (altfel spus, importurile vor deveni așa de scumpe, încât noi vom fi nevoiți să consumăm mult mai puțin din import, ca urmare va începe să se importe mai puțin și va scădea presiunea asupra cursului).

Din 22 octombrie și până azi, în mai puțin de patru luni, cursul dolarului a crescut cu 30,3%, cursul euro – cu 16,6%. Acesta încă nu e sfârșitul.

Nu voi începe iarăși să spun acum cine era responsabil ca astfel de situații să nu se petreacă niciodată (Banca Națională) și nu voi spune acum cine este principalul responsabil de aceea că totuși am nimerit într-o astfel de situație (Banca Națională). Haideți să vedem ce se poate face reieșind din situația existentă, și ce se va petrece.

Pentru a restabili echilibrul, se poate de mărit cantitatea de valută în circulație pe piață sau de micșorat cantitatea de lei, pentru a diminua presiunea asupra cursului. BNM a făcut următoarele:

 • A intervenit pe piață, vânzând valută din rezervele sale. Oricum, pentru a acoperi o gaură de un miliard de euro, ar fi nevoie de un alt miliar de euro (cum și spunea Drăguțanu la o conferință de presă). Astfel, în câteva săptămâni au fost cheltuite peste un sfert din rezervele valutare ale țării, după aceasta BNM și-a dat seama că asta nu ajută, și s-a oprit.
 • A mărit rata de refinanțare. Aceasta va duce la creșterea ratelor dobânzilor la credite și depozite, ceea ce va duce la diminuarea volumului creditelor acordate și (teoretic) va face să se adune mai mulți bani la depozite. Astfel, în circulație vor rămâne mai puține lichidități în lei, și se va diminua presiunea de cumpărare a valutei.
 • A mărit rezervele obligatorii ale băncilor (în două trepte, una în februarie, alta va intra în vigoare în martie). Astfel, băncile vor fi obligate să rețină mai mulți bani în conturile lor, ceea ce iarăși va diminua volumul leilor aflați în circulație și va scădea presiunea asupra cursului.

Asta e cam tot ce poate face BNM în situația în care am nimerit. Măsurile de diminuare a volumului lichidităților de pe piață nu au efect imediat și se vor resimți peste un timp (2—3 luni). Până atunci dezechilibrul se va menține (leul va continua să cadă). Despre aceea cu cât, este greu de apreciat, sunt mulți factori care vor influența aceasta, însă, optimist vorbind, ne așteaptă o criză mai rea ca în 2008, și poate că și mai rea ca în 1998. Despre varianta pesimistă nici nu voi povesti aici. Doar după ce cursul leului se va stabiliza, se va putea relaxa regimul monetar (diminua dobânzile și micșora rezervele băncilor), și doar după aceasta vor apărea condiții pentru ca economia să-și revină.

De ce criză și cum ea se va manifesta, pe puncte:

 • Cea mai directă urmare, scumpirea importurilor. Asta înseamnă nu doar mașini de import și haine din buticurile de lux. Asta înseamnă energie electrică și gaz mai scumpe. Asta înseamnă medicamente mai scumpe. Electrocasnice, produse alimentare de import, tot mai scump. Asta înseamnă transmiterea în lanț a scumpirilor prin intermediul materiei prime de import și la producția autohtonă.
 • Scumpirea tuturor plăților, legate de cursurile valutare. Aceasta se referă în primul rând la creditele exprimate în valută și la chirii.
 • Ca urmare a măsurilor de sterilizare a masei monetare, în curând va începe să se resimtă insuficiența resurselor bănești, în primul rând pentru companii. Băncile vor da mai puține credite, și creditele vor fi cu mult mai scumpe. Majoritatea contractelor de împrumut presupun modificarea ratei dobânzii dacă se schimbă rata de refinanțare – creditele deja acordate vor deveni mai scumpe. Companiile cu grad mediu și mare de îndatorare vor nimeri într-o situație financiară foarte dificilă, multe vor ajunge în stare de insolvabilitate.
 • Ca urmare a factorilor menționați mai sus, activitatea economică se va congestiona sau chiar va intra în recesiune. Blocajele financiare se vor transmite în lanț, până vor ajunge la salariați (disponibilizări, salarii mai mici sau diminuarea puterii de cumpărare a salariilor) și, ca urmare, la diminuarea consumului. Cetățenii vor deveni mult mai precauți în cheltuieli, din cauza așteptărilor sumbre.
 • Cele mai negre zile îi așteaptă pe importatorii de mărfuri sau servicii (mulți deja lucrează în pierderi, dar încă nu și-au dat seama să-și schimbe modelul de afaceri) și pe comercianți (magazine, rețele de magazine, magazine on-line).

Dar să nu zic doar despre părțile rele. Sunt și unele avantaje:

 • Exportatorii primesc deja mai mulți lei, dacă exportă peste hotare la același preț în valută. Ținând cont de aceea că creșterile de prețuri pe piața locală întârzie față de creșterea cursului, profitabilitatea lor mai mare va persista un timp.
 • Persoanele care primesc remitențe de peste hotare vor avea la dispoziție sume mai mari în lei. Iarăși, peste un timp creșterea prețurilor va ajunge din urmă creșterea cursului și acest efect se va diminua.

Cam asta e situația. Strângeți-vă centurile, revizuiți-vă planurile referitoare la vacanța de vară, și ne vedem, sper că întregi, de partea cealaltă a tunelului.

Mulțumim, Banca Națională. Good job.

sursa: http://natangarstea.blogspot.com/


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. un om

  ..eu mai spun că furturile( sub orice formă) .. evaziunea care fac un bun front comun împotriva Moldovei.Cu Filat şi ai lui… nu se vor osteni nimeni să facă lumină… pentru că pîrghiile de bază sunt bine ancorate în mîinele lor.Apoi..această întîrziere cu formarea guveernului şi atragerea la marea masă şi a secerei şi ciocanului,..frîna este şi mai apăsătoare.Cei din vest au luat pe loc repaus ..gîndind la rece că este bine să nu mai facă investiiţii ..(poate) aşteptînnd să vadă în ce ape se scaldă viitorul guvern.Să nu uităm că ruşii fac ravagii la cîteva sute de km.Este ceva![

 2. yes

  ce il aratati in fiecare zi pe asta? cica expert economic, se uita stiri si isi expune parerea si atita tot. fiecare copil poate sa spuna acum ca va fi mai rau, si daca se normalizeaza tot ce veti spune lui atunci? in moldova toti sunt comentatori si critici dar nu xperti economici

 3. EuNuTac

  Pfffff stringeti centurile?Dar ,este de unde de strins?Mmmmmmm poporul care lucreaza ca “calul” de la salariu,la salariu,nu au dreptul nici la vacanta de vara.
  Da destepti ma sunteti.Nu vii rusine?
  O sa fuga lumea de asa guvernare si din tsara asta.O sa ramineti doar voi bogatii si cei care va slujesc.

 4. Anonim

  Acum Închipuiți-vă omul de la tara care nu știe nimic de economie si cum merg lucrurile, (căci astea tineri au internet s. a) privind televizorul cu informații eronate si manipulate de cei ce fura tara , si restul care ar tacea si n- ar rosti un cuvint n-ar fi si ei complici? Cine sa vorbească? Tu yes? E bine ca Primești informații, insa sa fie si veridice n- ar fi mai puțin important. Dezastru total in tara! Cine a permis scoaterea valutei din tara? Sa lucreze toată viața in folosul comunității in catuse la săpat si desfundat retelele de canalizare.

 5. Ochiul ce vegheaza

  Situația in care suntem din vina politicienilor criminali pe care iam inscaunat ne va duce la o criza mult mai dura decât cea descrisa mai sus, pt ca suntem lasi, molăi si nu -i vom trage la raspundere. De facto toate instituțiile statului sunt paralizate.
  Apoi, acuma si in lume valorile umane s- au inversăt, v- or rezista popoarele unite ce se apară in toate si in tot.
  Vedeti ca nu se scrie , nu se spune aproape nimic rău de țările baltice? Pentru ca sunt popoare si tari mici, dar cu conducători onesti si cu verticalitate, au adoptat legi egale pt toti, si le respecta , ceia ce le asigura existența si securitatea lor nationala. Bravo lor!
  Cu alde EuNuTac si yes este clar. Nu pot sau nu vor sa înțeleagă ca Natan Garstea nu face parte din PDM, PLDM, PCRM, PSRM si spune adevarul fără frica.
  Lașii si criminalii tac . Sunt ocupati cu apărarea a ceia ce au furat deja, dar mai ales sa nu se schimbe ceva si sa nimereasca in puscarii.
  ASA CA PAZAEA, NE- AU ANINAT IN STREANG!

 6. Olga

  Care avantaje ? Sa ai mai multi lei si sa nu poti cumpara nimic cu ei …
  O intrebare,cum Banca Nationala a permis tranzactionarea e scimb unei asemenea cantitati de valuta apoi cum valuta asta a fost scoasa din tara ? In genti si camion ? Daca e tranzactionare prin banca , trebuie sa fie ceva limite de control la capitolul dat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *