Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert, despre angajarea răspunderii privind…

Expert, despre angajarea răspunderii privind modificarea Legii bugetului de stat: „Prognozele sunt mult mai proaste”

Economistul Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor și expert la Transparency International Moldova, susține că problema asumării de răspundere asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019 este faptul că, în primul rând, nu au fost luate în calcul ultimele evoluții macroeconomice. 

Acesta a menționat, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, că „această asumare de răspundere alocă resurse suplimentare, neavând asigurat, pe de o parte, partea de venituri suficientă și, pe de altă parte, nu asigură finanțarea deficitului cu resursele necesare”.

„Noi avem toate semnalele clare de la Fondul Monetar vizavi de evoluția ulterioară, prognozele sunt mult mai proaste, respectiv în Republica Moldova nu a fost recalculată sau luată în calcul o tendință mult mai proastă vizavi de creșterea Produsului Intern Brut și, respectiv, având în vedere evoluții mai proaste, rectificarea de buget, în cazul de față prin această asumare, trebuia să prevadă inclusiv, în primul rând, revizuirea veniturilor la buget.

(…) Veniturile, așa cum sunt ele prevăzute în această asumare de răspundere, ar trebui să fie diminuate și, respectiv, partea de cheltuieli ar trebui să fie ajustată la capacitățile de colectare a veniturilor proprii, iar veniturile nu au fost ajustate la noile prognoze economice pe care urma Ministerul Economiei, guvernul să le ajusteze”, a precizat Negruța.

Expertul a subliniat că rectificarea de buget prin asumare de răspundere este una „grăbită, boțită de către guvern”.

Săptămâna trecută, parlamentul nu s-a convocat în două ședințe consecutive din lipsă de cvorum. O nouă ședință este programată pentru astăzi, începând cu ora 14:00.

Premierul Ion Chicu a declarat în această dimineață că „în cazul în care nu trece această modificare de buget, R. Moldova nu poate primi cele 100 de milioane de euro de la UE”.

La 1 iulie, Executivul și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 nr. 174/2019, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019, Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019 și Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.