Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Suma alocată din bugetul…

DOC Suma alocată din bugetul de stat, în 2020, pentru activitatea Filarmonicii Naționale. Răspunsul oficial al Ministerului Finanțelor

Instituția Publică Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care la 24 septembrie curent a fost devastată de un incendiu uriaș, a beneficiat, în 2020, de subvenții de la bugetul de stat în sumă de 15.677.600 lei, pentru susținerea activității instituției. Datele se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Finanțelor la solicitarea formulată de către ZdG.

În răspunsul oficial al Ministerului Finanțelor se mai menționează că pentru anul 2020, pentru susținerea activității teatrelor, a circurilor și a organizațiilor concertiste au fost aprobate mijloace financiare din bugetul de stat în sumă de 175.748.700 lei.

Teatrele, circurile și organizațiile concertisete sunt instituții publice, care beneficiază de subvenții de la bugetul de stat. Astfel, conform prevederilor art. 3, lit. j) din Legea bugetului de stat pentru anul 2020 nr. 172/2019 pentru susținerea activității teatrelor, a circurilor și a organizațiilor concertiste au fost aprobate mijloace financiare din bugetul de stat în sumă de 175.748.700 lei.

De asemenea, conform datelor recepționate de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în anul 2020, Instituția Publica Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a beneficiat de subvenții de la bugetul de stat în sumă de 15.677.600 lei, pentru susținerea activității instituției, se menționează în documentul recepționat de ZdG.

În acest context, resprezentanții Ministerului Finanțelor ne-au mai comunicat că până la 6 octombrie 2020, în conturile deschise pentru donațiile destinate reconstrucției Filarmonicii s-au adunat 745.514 lei.

„Totodată, în conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie 2020, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 745.514,71 lei, dintre care 753.274 lei și 62,64 euro”, se arată în document.

Joi, 24 septembrie, a fost stare de alertă maximă la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, acolo unde a izbucnit un incendiu.

Acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, mistuind interiorul clădirii.

Cel puțin 10 autospeciale IGSU și zeci de pompieri au fost la fața locului și au luptat pentru a stinge incendiul.

Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.

La 25 septembrie, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au anunțat că au stabilit primele trei versiuni de izbucnire a incendiului care a mistuit Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Prima ipoteză anuțată de specialiști este defecțiune a echipamentului electric.

A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică.

A treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului. În continuare specialiștii vor continua să cerceteze toate circumstanțele pentru stabilirea celei mai probabile cauze de producere a incendiului.