Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Proiectul legii bugetului de…

DOC Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, votat în lectura a doua

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost votat, joi, 22 decembrie, în cea de-a doua lectură, cu votul a 57 de deputați ai Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Documentul se concentrează pe măsuri de redresare economică pe termen scurt, dar și pe reforme pe termen lung care să genereze resurse de creștere durabilă, potrivit Parlamentului.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 este fundamentat pe o creștere economică de 2%.

Astfel, în anul 2023, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat de 18,3 miliarde de lei va fi acoperit din surse interne și externe.

„Taxa pe valoare adăugată este cea mai importantă sursă de venit, peste jumătate din tot volumul. Intrările din granturi la bugetul de stat în anul viitor se prevăd în mărime de 5,5 miliarde de lei, ceea ce constituie 8,5% din totalul veniturilor”, precizează reprezentanții Parlamentului.

Potrivit Legislativului, principalele cheltuieli care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 sunt:

  • acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, cu un fond de reducere a vulnerabilității energetice în volum de 5 miliarde de lei;
  • acordarea sporului lunar pentru bugetari, în mărime de 1300 lei;
  • acordarea plății compensatorii persoanelor ale căror salariu lunar va fi mai mic de 4000 lei;
  • realizarea programului Prima Casă;
  • programele START pentru TINERI și PARE 1+1;
  • asigurarea majorării normelor financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ;
  • majorarea burselor elevilor, studenților și sportivilor;
  • susținerea activității teatrelor, a circului și a organizațiilor concertistice și altele.

„În anul 2023, vor derula 154 proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde lei”, mai anunță Parlamentul.

Proiectul legii bugetului de stat urmează a fi examinat de Parlament în a treia lectură.

Pe 7 decembrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat de către membrii Cabinetului de miniștri, la doar câteva ore după ce a fost publicat pe portalul particip.gov.md și pe site-ul Ministerului Finanțelor, iar pe 12 decembrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat în prima lectură, de către Parlament.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au participat la aprobarea bugetului de stat pentru 2023. La începutul ședinței Parlamentului din 22 decembrie, deputații BCS au anunțat că boicotează ședința în semn de protest inclusiv față de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi TV: „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.