Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Proiectul bugetului municipal Chișinău…

DOC Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023, aprobat de CMC în lectura a doua

Stacks of coins with the word BUDGET isolated on white background

Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 a fost aprobat în lectura a doua marți, 27 decembrie, de membrii Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Pentru anul 2023, bugetul municipal Chişinău se estimează cu o depășire a cheltuielilor asupra veniturilor în sumă de 547 milioane de lei.

Pentru proiect au votat 30 de consilieri municipali. Consilierii din partea PAS nu au participat la vot.

În proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul viitor sunt prevăzute și mijloace cu destinație specială pentru realizarea proiectelor municipale în anul 2023. Pentru Programul municipal „Revenirea acasă”, inclusiv pentru susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (elaborarea studiilor, dotări, întreținere, finanțarea programului) sunt prevăzute 20 milioane de lei. Pentru Programul municipal „Alături de diasporă” sunt prevăzute 5 milioane de lei, iar pentru crearea și finanțarea Centrului municipal de promovare a antreprenoriatului, Biroului de diasporă din Chișinău și Corpul de control sunt prevăzute 15 milioane de lei.

Proiectul a fost criticat dur de consilieri municipali de pe lista PAS.

„(…) Și eu atunci când mă uitam în buget foarte straniu îmi apărea aceste 20 milioane de lei, 15 milioane de lei și 5 milioane de lei. Vorbim într-adevăr de „Revenirea acasă”, vorbim despre Biroul diasporă Chișinău și nemijlocit „Alături de diasporă”. Sunt alocate 40 de milioane de lei, dar concret nu ni se arată cum ele vor fi valorificate (…). Ceea ce vedem este de fapt un buget foarte și foarte electoral. Banii din bugetul municipal vor fi folosiți exact așa cum îi vine primarului (…)”, a declarat vicepreședinta PAS din CMC Zinaida Popa.

Astfel, în anul 2023, veniturile bugetului municipal Chișinău vor constitui 6,8 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat – 3,7 miliarde de lei, iar cheltuielile vor constitui 7,3 miliarde de lei.

Astfel, pentru învățământ se propune alocarea sumei de 3,9 miliarde de lei, cu o majorare de 29% față de anul 2022.

Conform proiectului, cheltuielile ce țin de gospodăria comunală, transportul şi gospodăria drumurilor se propun în sumă de 3 miliarde de lei cu ponderea de 40,4% din totalul cheltuielilor.

Pentru protecția socială sunt prognozate cheltuieli în sumă de 622 de milioane de lei pentru întreținerea instituțiilor/serviciilor sociale și realizarea unui șir de măsuri de asistență socială, inclusiv întreținerea aparatului administrativ.

Cuantumul fondului de rezervă al municipiului Chişinău s-a stabilit în valoare de 10 milioane de lei.