Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Doi deputați PAS propun…

DOC Doi deputați PAS propun ca salariile persoanelor cu funcții de demnitate publică să fie prezentate anual pe site-ul Ministerului Finanțelor. Proiectul, înregistrat la Parlament

Salariile funcționarilor publici și demnitarilor ar putea fi prezentate anual pe site-ul web al Ministerului Finanțelor. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat, la 24 august, la Parlament de către doi deputați din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba și Radu Marian.

Cei doi parlamentari propun completarea Capitolului I din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul cu articolul 5 cu – și anume asigurarea transparenței salarizării unor categorii de persoane publice.

„După cum au demonstrat mai multe cazuri publice, informația cu privire la salarizarea funcționarilor și demnitarilor este de interes public maxim. Pentru a satisface acest interes al societății, această informație trebuie să fie publicată. Din cauza că la moment această informație nu este publicată în mod adecvat, suferă încrederea societății în stat”, se menționează în document.

Astfel, potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor, pâna la data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina web cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al persoanelor cu funcții de demnitate publică, a personalului din cabinetului cu funcții de demnitate publică, a funcționarilor publici de conducere de nivel superior și a conducătorilor și adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

De asemenea, Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web suma totală a remunerării (salarii, indemnizații, compensații, etc) încasate în anul anterior de persoanele cu funcții de demnitate publică. Funcționarii publici de conducere de nivel superior și a conducătorilor ți adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

Proiectul înregistrat la Parlament: