Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Câți bani a cheltuit…

DOC Câți bani a cheltuit instituția prezidențială pentru vizita oficială a președintei R. Moldova, Maia Sandu, în Germania

Președinția a cheltuit puțin peste 64 de mii de lei pentru deplasarea oficială a președintei R. Moldova, Maia Sandu, în Germania.

Astfel, pentru vizita efectuată de delegația prezidențială la Berlin în perioada 18 – 21 mai 2021, Președinția a cheltuit 64 700 de lei.

Din delegație au făcut parte, pe lângă șefa statului, și trei funcționari din Aparatul Președintelui. Este vorba despre Cristina Gherasimov, consiliera președintei în domeniul politicii externe, Veaceslav Negruță, consilierul în domeniul economic și Alexandru Vdovicenco, specialist principal în Secția comunicare cu mass-media a Direcției comunicare și protocol a Aparatului Președintelui.

În context, personalul Aparatului Președintelui, în frunte cu șefa statului, a mers la Berlin cu avionul, iar pentru biletele avia au fost cheltuiți cei mai mulți bani, adică 46 200 de lei. Pentru cazarea delegației prezidențială au fost necesari 5 100 lei, iar pentru diurne – 13 400 de lei.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat în zilele de 18 – 21 mai o vizită oficială la Berlin. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, vizita a avut loc la invitația președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, „având ca scop să dea un nou impuls relațiilor bilaterale dintre cele două state”.

La Berlin, președinta Maia Sandu a abordat mai multe subiecte, cum ar fi modalitatea în care pot fi îmbunătățite relațiile bilaterale dintre Germania și R. Moldova, situația politică și de securitate din țară și din regiune, susținerea de care avem nevoie pentru atenuarea consecințelor pandemiei, cooperarea economică mai puternică și îmbunătățirea condițiilor pentru diaspora moldovenească din Germania.

În prima zi a vizitei, pe 19 mai, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, iar în după amiaza aceleiași zile, președinta Sandu a avut o discuție cu Cancelarul german, Angela Merkel.

În cadrul vizitei oficiale la Berlin, președinta R.Moldova a participat la audieri pe subiectul R. Moldova în Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe și în Comisia pentru Afaceri Europene. Totodată, a avut întrevederi cu deputați din mai multe fracțiuni. Printre oficialii de rang înalt, cu care s-a întâlnit președinta sunt premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet, ministrul Federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, ministrul Federal al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene Günther Krichbaum și președintele Comisiei pentru politica externă Norbert Roettgen. 

La fel, șefa statului a participat la o discuție publică cu genericul „Moldova – un nou început”, organizată de Fundația Konrad Adenauer, care a fost precedată de o întrevedere cu președintele Fundației Norbert Lammert și secretarul general adjunct al acestuia, Gerhard Wahlers.