Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Dialogul Strategic Republica Moldova-SUA de…

Dialogul Strategic Republica Moldova-SUA de la Washington: „Recentele serii de crize energetice le-am folosit ca oportunitate de a ne spori securitatea energetică”

Sursa foto: energie.gov.md/

Probleme-cheie legate de securitatea energetică, reforma și modernizarea sectorului, consolidarea capacităților și asistența tehnică, consolidarea legăturilor de piață cu Occidentul sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul sesiunii pe probleme energetice și economice a Dialogului Strategic R. Moldova-SUA care a avut loc pe 18 aprilie la Washington DC, se arată într-un comunicat luni, 22 aprilie.

La reuniune a participat Cristina Pereteatcu, secretara de stat unde a abordat subiecte de importanță crucială pentru ambele noastre țări și a mulțumit partenerilor din Statele Unite „pentru sprijinul constant și pentru această oportunitate de a discuta”.

„Creșterea securității energetice este un obiectiv crucial pentru R. Moldova, având în vedere importanța vitală a asigurării unui acces stabil și sigur la energie, garantarea continuității aprovizionării cu energie și creșterea rezilienței sectorului energetic prin măsuri de securitate cibernetică și protecția eficientă a infrastructurii critice.

În ceea ce privește reforma și modernizarea sectorului energetic, este evident că sunt necesare reforme structurale pentru a face față provocărilor din ce în ce mai complexe ale piețelor energetice. Moldova a înregistrat progrese remarcabile în acest domeniu, finalizând în doar doi ani trecerea de la un sector energetic complet reglementat la unul bazat pe piață. Această realizare se bazează pe efortul comun al instituțiilor de stat, al întreprinderilor energetice și al partenerilor de dezvoltare.

În continuare, trebuie să ne concentrăm pe promovarea inovației, pe modernizarea infrastructurii și pe adaptarea sectorului energetic la cerințele viitoare”, a declarat Cristina Pereteatcu.

„În contextul evenimentelor tragice din Ucraina, R. Moldova s-a confruntat cu realitatea dură a incertitudinii energetice și a vulnerabilității infrastructurii. Legătura cu România și Ucraina este esențială pentru securitatea și prosperitatea țării. Astfel, îmbunătățirea interconexiunilor regionale, proiectul de construcție a interconexiunii electrice și dezvoltarea producției de hidrogen verde sunt pași decisivi în această direcție”.

La Wahsington, Secretara de stat Cristina Pereteatcu a participat, de asemenea, la Forumul pentru dezvoltare globală, desfășurat la CSIS. Împreună cu Geoffrey Pyatt, secretar adjunct pentru resurse energetice, Departamentul de Stat al SUA, Elnur Soltanov, ministru adjunct al energiei din Republica Azerbaidjan și director executiv al COP29, Mamadou Beye, director general al afacerilor corporative pentru Africa, Mediterana de Est și Orientul Mijlociu, Chevron și Kate Hardin, director general și director executiv al Centrului de cercetare și analiză a resurselor și industriilor energetice, Deloitte, Cristina Pereteatcu a abordat aspecte legate de echilibrul dintre creșterea economică, securitatea energetică și decarbonizare.

Vorbind despre Republica Moldova, oficiala a menționat că „nu numai că am reușit să facem față cu succes recentelor serii de crize energetice, dar le-am folosit ca pe o oportunitate pentru a ne spori securitatea aprovizionării cu energie și pentru a stabili noi politici energetice care să asigure un viitor energetic decarbonizat bazat pe surse regenerabile și pe o utilizare mai eficientă a energiei”.