Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DETALII de pe agenda reuniunii…

DETALII de pe agenda reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică. Dumitru Alaiba: „De la începutul războiului din Ucraina, comerțul extern al R. Moldova depinde în proporție de 100% de România”

Sursa foto: parlament.md

Schimburile comerciale, investițiile, promovarea mediului de afaceri, legislație și reglementări – sunt câteva dintre subiectele de pe agenda reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică, care s-a desfășurat la București marți, 9 aprilie. „Subiectele abordate reflectă diversitatea și complexitatea relațiilor economice și comerciale dintre R. Moldova și România”, se arată într-un comunicat.

România se clasează pe primul loc printre principalii investitori ai R. Moldova, cu investiții în capitalul social în sumă de 6,75 miliarde de lei moldovenești. Valoarea comerțului exterior al R. Moldova cu România a înregistrat în anul 2023, suma de 2,7 miliarde de dolari. 

Comisia interguvernamentală moldo-română de colaborare economică este o platformă bilaterală între R. Moldova și România pentru promovarea și dezvoltarea relațiilor economice, identificând oportunități și stabilind direcții de colaborare, cu întâlniri periodice pentru evaluarea progreselor și identificarea noilor obiective.

Schimburile comerciale: Evaluarea volumului și structurii schimburilor comerciale bilaterale, identificarea obstacolelor companiilor din ambele țări, vizavi de comerțul reciproc și identificarea soluțiilor pentru creșterea și diversificarea schimburilor comerciale.

Investiții: Analiza investițiilor bilaterale în diverse sectoare economice, facilitarea investițiilor reciproce, identificarea oportunităților de investiții în proiecte comune și promovarea mediului de afaceri favorabil pentru investitori din ambele țări.

Promovarea mediului de afaceri: Inițiative pentru promovarea antreprenoriatului și a inovației, facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderi, sprijinirea startup-urilor și a sectorului privat pot stimula dezvoltarea economică și atragerea investițiilor.

Promovarea cooperării între sectorul public și privat: Colaborarea între guverne, organizații de afaceri și societatea civilă în elaborarea și implementarea politicilor economice pentru îmbunătățirea climatului de afaceri.

Proiecte de cooperare: Identificarea și promovarea proiectelor de cooperare în domenii precum infrastructura, energie, agricultură, tehnologie, turism, educație, care pot aduce beneficii economice și sociale ambelor părți.

Legislație și reglementări: Armonizarea legislației și reglementărilor pentru a facilita schimburile comerciale și investițiile reciproce.

Dezvoltare durabilă: Promovarea practicilor durabile în domeniul economic, cooperarea în protejarea mediului înconjurător, utilizarea eficientă a resurselor naturale și implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă.

Vicepremierul Dumitru Alaiba a accentuat faptul că rezultatele acestei comisii contribuie la continuarea aprofundării parteneriatului moldo-române, având mari perspective de cooperare și un potențial semnificativ de dezvoltare.

„România a fost și este un susținător ferm al R. Moldova, inclusiv în parcursul nostru european. Experiența României este extrem de valoroasă pentru R. Moldova în procesul de implementare a reformelor necesare integrării europene. Colaborarea noastră strategică are un potențial imens de dezvoltare și extindere.

Suntem convinși că relațiile dintre R. Moldova și România vor continua să se dezvolte și să se consolideze în toate domeniile de interes reciproc. Mai avem multe de făcut împreună. De la începutul războiului din Ucraina, comerțul nostru extern depinde în proporție de 100% de România.

Toate exporturile și importurile țării noastre trec prin România și discutăm permanent cum să fluidizăm trecerile de frontieră”, a menționat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba. 

„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului apreciază demersurile reformatoare ale Ministerului  Dezvoltării Economice și Digitalizării din R. Moldova, în parcursul european al țării vecine și consideră că rezultatele palpabile ale implementării lor pot constitui garanțiile necesare pentru creșterea atractivității economice pentru companii și firme din statele membre ale Uniunii Europene.

Printr-un sprijin puternic, durabil și multidimensional R. Moldova va putea depăși toate obstacolele, provocările sau crizele pe care viitorul i le poate rezerva”, susțin autoritățile române.

La finalul reuniunii, a fost semnat Protocolul celei de-a XII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică și Memorandumul de Înțelegere privind stabilirea unui cadru de cooperare economică între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din R. Moldova.

În marja acestei sesiuni a comisiei are loc Forumul de afaceri bilateral R. Moldova-România, eveniment organizat de către Agenția de Investiții din țara noastră și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior.

R. Moldova este reprezentată de către viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care este și președintele părții moldovenești a comisiei, iar co-președintele comisiei a fost ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.