Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Detalii de la Moldovagaz despre…

Detalii de la Moldovagaz despre consumul de gaze naturale în luna mai

Sursa foto: Moldovagaz

Volumul consumului de gaze naturale în luna mai curent a constituit 23,6 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 16,08% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Totodată, potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, fața de luna aprilie 2023 acest indicator a scăzut cu 22,1 milioane de metri cubi, sau cu 48,4%.

Conform companiei „Moldovagaz”, consumatorii casnici, până la data de 31 mai 2023, au achitat 96,6% din sumele facturate în anul 2023, ceea ce este cu 0,1% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În cazul consumatorilor noncasnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 94,8%, ceea ce este cu 3,5% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. 

„Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 93,9%, ceea ce este cu 6 puncte procentuale mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 657 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 3,4 milioane lei. Totodată, față de 180 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate”, arată un comunicat al companiei.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale pentru volumul furnizat în anul 2023 la data de 31 mai 2023 se ridică la 95,5%, și constituie 8,177 miliarde de lei.

Începând cu 8 iunie, consumatorii casnici vor achita 18 lei și șase bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, adică cu 11 lei și 21 de bani mai puțin față de tariful actual. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, un tarif mai mic decât cel solicitat de compania „Moldovagaz”, care a cerut ca prețul final pentru consumatorii casnici să fie de aproape 20 de lei.

Reprezentanții companiei „Moldovagaz” au declarat că decizia ANRE va duce la formarea, citez „unor devieri tarifare semnificative în anul 2023, precum și la o creștere a pierderilor companiilor de distribuție a gazelor naturale din activitățile reglementate de distribuție”.