Deși puterea de cumpărare a crescut, oamenii preferă apartamentele cu suprafață redusă

În 2018 piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat un număr record de tranzacții − au fost vândute cu două mii de apartamente mai mult decât în anul precedent, ceea ce semnifică o creștere de 10,8%. Aproape 75% din totalul tranzacțiilor cu apartamente au avut loc în mun. Chișinău, se arată într-o analiză realizată de expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Deși procurarea unei locuințe a devenit un lucru mai accesibil în prezent, comparativ cu anii trecuți oamenii preferă apartamente cu suprafață mai redusă.

Comparativ cu acum 15 ani, în prezent oamenii preferă apartamente cu suprafața redusă: 78% din toate apartamentele noi vândute sunt cu 1 – 2 camere, față de doar 10% acum 15 ani. Astfel, numărul de apartamente vândute crește, dar nu și valoarea lor vândută, deoarece scade suprafața medie a unui apartament vândut. Cu 15 ani în urmă suprafața medie a unui apartament vândut depășea 120 m2, iar în prezent este sub 70 de m2.

Sursa: viitorul.org

Ipoteca devine un instrument esențial în achiziția de apartamente

După criza din 2015-2016, piața creditelor ipotecare și-a revenit, iar în 2018 a fost înregistrat un număr record de tranzacții ipotecare de 8 100 apartamente, circa 40% din totalul apartamentelor procurate.

Creșterea creditelor ipotecare oferite persoanelor fizice a dus la faptul că portofoliul total de credite oferit ramurii de construcții a atins volumul record de 4,7 miliarde lei, dintre care 83% revin persoanelor fizice și doar 17% companiilor de construcții.

Puterea de cumpărare a bunurilor imobiliare a crescut cu 19% în 2018

Pentru analiza puterii de cumpărare a bunurilor imobiliare, expertul a lansat în 2018 un indicator nou pe piața de analiză din R. Moldova: salarii anuale necesare pentru procurarea unui apartament mediu de 70 m2.

În 2018 pentru prima dată acest indicator a scăzut sub 10 ani. Altfel spus pentru procurarea unui apartament mediu de 70m2 o familie din R. Moldova trebuie să plătească 9,4 salarii medii anuale cea ce este cu 19% mai puțin decât în 2017, când erau necesare 11,2 salarii medii anuale. Față de maxima istorică din 2006 de 36,6 salarii medii anuale, efortul financiar al unei familii în 2018 a scăzut de aproape patru ori.

Sursa: viitorul.org

Potrivit lui Ioniță, locuințele au devenit mai accesibile din trei motive:

  • prețurile stabile la apartamente,
  • aprecierea valutei naționale față de euro, moneda cu care se tranzacționează apartamentele
  • creșterea nominală a salariului.

Recalculat în euro, salariul mediu lunar în R. Moldova în 2018 a atins nivelul de 325 euro/Lună, cea ce este cu 18,6% sau 51 euro/lună mai mult decât în anul precedent. În opinia expertului aprecierea valutei naționale în ultimii doi ani a contribuit esențial la reanimarea sectorului imobiliar, după criza din 2015-2016.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *