Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Deficit de energie electrică. Ministerul…

Deficit de energie electrică. Ministerul Infrastructurii: „Să transferăm consumul de vârf pentru orele de noapte”

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) au venit cu mai multe recomandări pentru reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, atunci când consumul de energie electrică depășește capacitățile de generare disponibile, deficitul variind în anumite intervale de timp între 50 MW și 100 MW.

„Să transferăm consumul de vârf pentru orele de noapte, când capacitățile de generare acoperă sarcina electrică de consum. Spre exemplu, să programăm utilizarea anumitor aparate electrocasnice în orele de noapte după 23:00 – mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat, încălzitorul electric, boilerul electric, încărcătorul telefonului mobil și a notebook-ului etc”, notează MIDR.

Începând cu 11 octombrie, din cauza infrastructurii energetice afectate în Ucraina – centrale, stații și linii electrice, țara vecină a sistat complet exporturile de energie electrică către UE și R. Moldova. Astfel, s-a format un deficit de energie electrică.

Anterior, la 1 octombrie, livrările de gaze naturale către R. Moldova au fost reduse cu circa 30%. Livrările zilnice sunt la nivel de 5,7 mil. m³/zi. Potrivit Ministerului Infrastructurii, acest volum nu acoperă cantitatea necesară de gaze naturale a țării noastre, iar centralele electrice nu au suficient combustibil gazos pentru a produce 100% din necesarul de consum.

„CTE Moldovenească / МГРЭС, de la care achiziționăm cea mai mare parte de energie electrică, poate acoperi doar 70% din consumul nostru. Volumul zilnic de gaze naturale livrat către МГРЭС poate asigura funcționarea a maxim 3 blocuri energetice. În orele de vârf, МГРЭС poate genera maxim 600 MW pentru ambele maluri ale Nistrului. La momentul actual, centralele electrice cu termoficare / CET-urile generează o capacitate de maxim 50 MW. În orele de vârf, capacitățile existente în surse regenerabile de energie produc cea mai mică cantitate de energie electrică. Energia solară fotovoltaică nu este accesibilă noaptea. Capacitatea transfrontalieră alocată permisă pentru schimburi comerciale dintre Moldova și ENTSO-E la moment constituie 100 MW”, mai informează MIDR.

Ministrul Andrei Spînu a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, „mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00”, pentru că asta va permite „să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”. Apelul ministrului a fost lansat marți, 11 octombrie, după ce Ucraina a anunțat că oprește livrarea de energie electrică către Europa, iar țara noastră a început să primească integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan).

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a explicat cum am putea economisi energie electrică. Andrei Spînu propune următoarele „acțiuni simple”:

– Scoatem din priză încărcătoarele și electrocasnicele când nu le folosim – așa putem reduce consumul lunar cu până la 10%. De exemplu, o mașină de spălat, un printer, aparatul de aer condiționat, fierul de călcat, aspiratorul, aparatul cu microunde, cuptorul electric sau un televizor care stau în priză consumă energie chiar și fără a fi folosite.

– Stingem lumina când ieșim din cameră. Mai ales între ora 18:00 și 23:00 când este cel mai mare consum.

– Înlocuim becurile clasice cu cele de tip LED, care consuma de până la 5 ori mai puțin.

– Închidem de tot computerele când nu le folosim. Ele reprezintă unul dintre cele mai mari consumatoare de energie în clădirile cu oficii.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 12 octombrie, majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, consumatorii „Premier Energy” S.R.L. vor achita 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful în vigoare, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele actuale.

Hotărârile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

În prezent, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 2 lei și 64 de bani pentru un kWh, urmare a deciziei ANRE din 8 iunie curent, iar consumatorii FEE-Nord achită 2 lei și 86 de bani pentru un kWh.