Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Declarația Transparency International – Moldova…

Declarația Transparency International – Moldova privind necesitatea asigurării supremației legii în sistemul bancar

Transparency International – Moldova se arată îngrijorat de situația creată în sistemul bancar, în particular la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Stabilitatea sistemului bancar este o componentă – cheie în asigurarea securității R. Moldova, a climatului investițional, asistenței financiare străine și dezvoltării economice a țării. Încrederea publicului în sistemul bancar depinde de conformarea acestuia cerințelor legale, inclusiv celor de transparență, corectitudine și responsabilitate.

„Conștientizând sensibilitatea sistemului bancar la orice speculație privind stabilitatea acestuia, considerăm, totuși, că lipsa de informații oficiale în elucidarea situației în cele trei bănci ar putea spori suspiciunile în rândul populaței, submină fiabilitatea sistemului bancar, deterioră încrederea în guvernarea actuală, în dorința și capacitatea acesteia de a asigura supremația legii în sistemul bancar. Lipsa transparenței în elucidarea acestui caz, de asemenea, reduce încrederea din partea partenerilor internaționali care susțin R. Moldova în parcursul european”, susțin experții Transparency International – Moldova.

În acest sens, experții cer să fie anunțate public termenele de prezentare a raportului companiei Kroll privind situația în cele trei bănci, raportul fiind făcut public integral; şedinţa Parlamentului, la care va fi examinat raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea situației de pe piața financiară și valutară a R. Moldova, să fie una publică; în cazul stabilirii prejudiciilor aduse statului, persoanele responsabile de managementul acestor banci să fie trase la răspundere; să fie eliberat un pachet de acțiuni pentru consolidarea sistemului bancar; iar factorii de decizie ai Băncii Naționale Moldova, responsabili pentru supravegherea sistemului bancar, să fie trași la răspundere pentru neluarea atitudinii prompte față de sistuația creată.