Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Curtea Constituțională a DECIS: salariul…

Curtea Constituțională a DECIS: salariul minim pe țară de 1 000 de lei lunar, declarat neconstituțional

Imagine-simbol

Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională hotărârea Guvernului din 2014 privind stabilirea cuantumului salariului minim pe ţară de 1 000 de lei. Decizia CCM a fost pronunțată joi, 16 iunie, și se aplică începând cu data de 1 august 2022.

„În cazul în care Guvernul nu va stabili cuantumul salariului minim pe ţară în conformitate cu raționamentele expuse în prezenta hotărâre până la data de 1 august 2022, cuantumul salariului minim în întreaga țară va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit conform punctului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010”, anunță CCM.

Punctul 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010 spune că, începând cu 1 aprilie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) se stabilește în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3 500 de lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.

Majorarea cuantumului salariului minim garantat în sectorul real până la 3 500 de lei, începând cu 1 aprilie 2022, a fost aprobat de Guvern în martie 2022. Decizia a fost luată urmare a consultărilor cu partenerii sociali, în cadrul dialogului tripartit pe platforma Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective.

Atunci, Guvernul explica că proiectul aprobat își propune să asigure o creștere continuă a garanțiilor minime în domeniul salarizării, în vederea menținerii puterii de cumpărare a salariaților și asigurării unui mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional.

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de către Guvern, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.