Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CSE: Importul în R. Moldova…

CSE: Importul în R. Moldova a grâului, porumbului și florii-soarelui vor fi supuse licențierii

Imagine simbol

Comisia Situații Excepționale (CSE) a dispus miercuri, 4 octombrie, reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole. Este vorba despre grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui.

„Licențierea importului de cereale în R. Moldova este un proces necesar pentru reglementarea comerțului cu produse agricole în țară”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Vladimir Bolea a comunicat, de asemenea, că necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui este de a menține piața internă a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil.

„Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a subliniat oficialul.

Conform dispoziției, vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Totodată, mărfurile încărcate spre expediere până la emiterea prezentei Dispoziții nu vor fi supuse licenței de import.

Cererile de eliberare a licențelor de import vor fi examinate de către o comisie constituită prin Ordinul MAIA din reprezentanți ai MAIA, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), precum și reprezentanți ai asociațiilor de profil.

Timp de 15 zile, MAIA va elabora regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale.

„Este o modalitate de a promova producția locală de cereale și a sprijini agricultorii moldoveni. Este o măsură necesară care va echilibra interesele producătorilor locali, consumatorilor și ale statului, asigurând o piață funcțională și sustenabilă pentru aceste produse în R. Moldova”, a mai spus ministrul Agriculturii.