Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Consumul de gaze naturale a…

Consumul de gaze naturale a R. Moldova în luna august, cu circa 14% mai mic decât anul trecut. Moldovagaz a încasat peste opt miliarde de lei pentru gazele furnizate

Societatea pe acțiuni Moldovagaz anunță joi, 8 septembrie, că volumul consumului de gaze naturale în R. Moldova în luna august a constituit 26 milioane de metri cubi, cu circa 14 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului relații publice al SA Moldovagaz, fața de luna iulie, indicatorul a scăzut cu 0,6 milioane de metri cubi sau cu circa 2%.

Totodată, conform datelor SA Moldovagaz, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 31 august 2022 a atins cifra de peste 8,6 miliarde de lei și acoperă 99,4% din volumul furnizat.

Astfel, potrivit furmizorului, până la data de 31 august 2022, consumatorii casnici au plătit 98,8% din sumele facturate în anul curent, la fel ca în anul 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea achitării a fost de 99,7%, cu o creștere de 2 puncte procentuale. 

Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,1 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, menționează Moldovagaz.

În luna august de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 1 262 de unități de consum, având datorii în mărime de peste șapte milioane de lei. Totodată, față de 362 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că, în septembrie, tariful pentru un metru cub de gazele naturale ar trebui să fie de 36 de lei, în contextul în care, în această lună, R. Moldova cumpără gaze naturale din Rusia la prețul de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august. Totuși, Vadim Ceban spune că în această lună Moldovagaz va solicita repetat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe tariful de circa 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii finali.

Din 12 august 2022, consumatorii casnici achită 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august.