• Concluziile Comisiei de anchetă după audierile privind „Gările și stațiile auto” și „Tutun-CTC”

  Concluziile Comisiei de anchetă după audierile privind „Gările și stațiile auto” și „Tutun-CTC”
  vizualizări
  22 octombrie 2019 | 20:46

  Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza privatizărilor și concesionărilor din perioada 2013-2019 a audiat marți, 22 octombrie, noi martori pe cazul înstrăinării ilicite a bunurilor statului și a examinat proiectele rapoartelor privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. „Gările și Stațiile Auto” și S.A. „Tutun CTC”.

  La audieri au fost invitați și audiați reprezentanți ai Agenției Proprietății Publice (APP) – Maria Șendilă, șef Direcție și Dorina Cebotarean, șef Direcție, secretar al Comisiei de privatizare S.A. Tutun-CTC, care nu s-a prezentat la ședință, precum și Iurie Moroz, administrator la S.R.L. Gările Auto Moderne, Iurie Ușurelu – președintele Consiliului S.A. Tutun-CTC în perioada 2016-2019.

  Conform unui comunicat emis de reprezentanții Comisiei, în urma examinării proiectului de raport privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. Gările și Stațiile Auto (GSA), „Comisia de anchetă a constatat un șir de încălcări în acest caz: Guvernul Filip a reușit cu o viteză exemplară să adopte o decizie absolut pripită, neargumentată și pe alocuri absurdă – să inițieze un parteneriat public-privat (PPP); să desfășoare un concurs viciat, cu multiple încălcări a legislației; să semneze un contract de PPP nociv interesului public și să neglijeze orice monitorizare a îndeplinirii obligațiilor de către partenerul privat”.

  Concursul de selectare a PPP a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o
  asociație compusă din:

  • SRL „Gările Auto Moderne” – o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta;
  • FPC Exfactor SRL – o întreprindere notorie în Republica Moldova din
   domeniul construcțiilor;
  • Luka Muco – un cetățean al SUA.

  „În pofida termenului extrem de scurt pentru a pregăti și înainta o ofertă cu o valoare de 200 de milioane de lei, FPC Exfactor s-a retras dintre fondatorii SRL „Gările Auto Moderne” la jumătate de an după semnarea contractului de PPP, declarând în presă că nu mai are interes în proiect. Însă modul în care ofertantul a reușit să pregătească o atare ofertă în 47 de zile ar trebui sa prezinte un interes nemijlocit pentru o eventuală anchetă penală. Bizare sunt și conexiunile FPC Exfactor cu un anumit cetățean, Ilan Șor și grupul lui de companii, un exemplu similar s-a produs și în cazul concesiunii Aeroportului Internațional Chișinău. Acest fapt trezește suspiciunea rezonabilă, că FPC Exfactor a servit, prin abuz de încredere, doar ca paravan pentru grupul Șor de a prelua Î.S. GSA, cu rulaje de 400 de milioane de lei anual”, menționează Comisia de anchetă.

  Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, „se atestă o practică vicioasă a APP de inițiere și selectare a partenerului privat în PPP sau proiecte de privatizare, unde după câștigarea concursului, persoanele juridice care corespundeau formal unor rigori inițiale elevate, în urma unor contracte extrem de permisive pot ceda cota – parte către persoane fizice sau juridice mult mai puțin calificate. Această practică este observată și în cazul concesiunii Aeroportului Internațional Chișinău, și în cazul privatizării Air Moldova”.

  Membrii Comisiei au depistat mai multe neconformități, neglijențe și abuzuri, care „sunt temeiuri suficiente pentru a declara PPP-ul de modernizare a „Gărilor și Stațiilor Auto” un proiect cu grave încălcări de procedură și străin interesului public”.

  Deputații au menționat că este necesar de a fi investigat de ce în textul contractului a fost folosită noțiunea de „garanție”, dar nu „garanție bancară”, așa cum prevede norma legală.

  „Substituirea normelor legale în contract din „garanții bancare” în „poliță de asigurare” presupune o interpretare abuzivă a prevederilor normative de către comisia de selectare și de către APP și riscă să aducă prejudicii statului în proporții deosebit de mari”, a precizat Munteanu.

  Totodată, Comisia de anchetă a audiat Raportul preliminar de evaluare a concursului comercial de înstrăinare a acțiunilor deținute de stat în „Tutun-CTC” S.A., constatând că întreprinderea a fost adusă sistemic, de către fosta guvernare, într-o stare financiară deplorabilă, prin favorizare prin lege a importatorilor și defavorizarea producătorului autohton. Evaluarea ofertelor de privatizare a fost pur formală și Planurile de dezvoltare a ofertanților nu prevedeau sume și termeni concreți de efectuare a investițiilor.

  În urma audierii raportorilor, Comisia de anchetă a votat în unanimitate pentru aprobare și propunerea rapoartelor spre audiere în plenul Parlamentului.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Mai multe persoane, printre care și membri ai PDM au primit și deținut anterior un telefon special pentru a discuta exclusiv cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Declarațiile au fost făcute de către pre…
  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  Deputatul fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, susține că „două persoane din anturajul președintelui R. Moldova, Igor Dodon, sunt cei care l-au convins pe doctorul-deputat, Ștefan Gațcan, s…
  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că sâmbătă, 18 iulie, vor lua o decizie finală în legătură cu semnarea și votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Solicitat…
  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  În jur de 50.000 de operaţii pentru tratarea cancerului nu au putut fi efectuate în Germania în timpul pandemiei de coronavirus până la jumătatea lui iunie, a declarat luni şeful Organizaţiei germane de ajutora…
  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Responabilii Serviciul Fiscal de Stat au anunțat luni, 13 iulie, că în vederea prevenirii încălcării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produs…
  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO

  Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au examinat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la crearea Comisiei pentru selectarea candidaților la po…
  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO