Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Companiile vinicole moldovenești au participat…

Companiile vinicole moldovenești au participat la Expoziția internațională Vinitaly de la Verona

Sursa foto: https://www.madrm.gov.md/

Produsele companiilor vinicole moldovenești au fost expuse la expoziția internațională Vinitaly, de la Verona, Italia, cel mai important târg de vinuri și băuturi spirtoase, care adună operatori din sectorul vitivinicol de pe piețele internaționale, se arată într-un comunicat duminică, 14 aprilie.

„La Verona a fost inaugurată expoziția internațională Vinitaly, recunoscută ca fiind cel mai important târg de vinuri și băuturi spirtoase, care adună operatori din sectorul vitivinicol de pe piețele internaționale.

Anul acesta, Republica Moldova participă pentru prima dată, integrându-se în pavilionul Ministerului Agriculturii din Italia și fiind oaspete de onoare al evenimentului. Aici sunt expuse produsele a circa 10 companii vinicole moldovenești.

Această participare nu doar că sprijină integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, dar oferă și o platformă unică pentru a atrage atenția asupra tradiției noastre vitivinicole”, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Standul R. Moldova a fost vizitat de ministrul agriculturii italian Francesco Lollobrigida și de ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

Vicepremierul Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii din Italia Francesco Lollobrigida, la Verona. Oficialii au discutat despre consolidarea legăturilor bilaterale și deschiderea noilor oportunități de colaborare.

Temele esențiale s-au referit la întărirea cooperării în sectoarele zootehnic, vegetal, vitivinicol și dezvoltare rurală. Un alt subiect cheie al discuțiilor a fost identificarea metodelor de încurajare a cooperării între agricultorii moldoveni, inspirate de modelele de succes din Italia.

La Verona, pe 13 aprilie, în cadrul Reuniunii ministeriale a statelor membre a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), vicepremierul Vladimir Bolea a avut întrevedere cu omologul din Spania, Luis Planas Puchades.

Vicepremierul Vladimir Bolea a evidențiat eforturile susținute ale comunității agricole și ale autorităților din Moldova pentru a crește productivitatea și calitatea produselor agricole, menționând angajamentul pentru transformarea agriculturii moldovenești într-un sector dinamic, inovator și competitiv pe plan global. În discuții a evidențiat priorități precum dezvoltarea sectorului de creștere a ovinelor, adoptarea metodelor eficiente de irigare și stimularea asigurărilor în agricultură. Pe lângă acestea, oficialii au discutat despre importanța camerelor agricole, văzute ca un instrument de sprijin pentru fermieri.

De asemenea s-a agreat ca în scopul preluării și adoptării bunelor practici agricole, în perioada următoare, vor fi organizate vizite de studiu pentru comunitatea agricolă.

La eveniment sunt prezenți vicepremierul Vladimir Bolea, secretarul de stat Andrian Digolean și ambasadorul R. Moldova în Italia Anatolie Urecheanu.