Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană ar urma să…

Comisia Europeană ar urma să ofere R. Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Anunțul Legislativului

R. Moldova și Comisia Europeană vor semna un acord de finanțare pentru gestionarea crizei energetice în țara noastră. Despre asta anunță reprezentanții Parlamentului printr-o notă informativă în care se menționează că, Comisia Europeană ar urma să ofere Republicii Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic.

În nota Legislativului se arată că miercuri, 8 decembrie, Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind ”Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”.   

Mijloacele vor fi oferită sub formă de asistență nerambursabilă în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa Globală.

Scopul acordului este de a atenua impactul social-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, de a spori capacitatea Guvernului în a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum și redresarea social-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova.

Suma urmează a fi debursată, într-o singură tranșă până la finele lunii curente. Inițiativa de a încheia acordul aparține Comisiei Europene.