Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CNAS susține că a încasat…

CNAS susține că a încasat în bugetul asigurărilor sociale de stat peste 20 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2021

Foto: CNAS

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că în perioada de nouă luni ale anului 2021, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 20, 7 miliarde de lei, sau 78,5% din planul anual stabilit de 26, 4 miliarde de lei.

Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii s-au acumulat în sumă de 11, 7 miliarde lei sau 77,8% din suma anuală prevăzută. Faţă de indicatorul respectiv, realizat în perioada similară a anului 2020, suma contribuţiilor de asigurări sociale de stat acumulate în perioada raportată a înregistrat o creştere cu 1,5 miliarde de lei sau cu 15,4%.

Transferurile de la bugetul de stat s-au finanţat în sumă de 8, 7 miliarde de lei, în corespundere cu cererile de finanţare, din care:

– 5, 7 miliarde de lei – destinate plăţii  prestaţiilor de asistenţă  socială şi altor plăţi, care conform legislaţiei sunt finanţate din bugetul de stat. Acestea au constituit 77,4% din suma anuală prevăzută, iar faţă de perioada similară a anului precedent au fost cu 11,8% mai mari;

– 3 miliarde lei – destinate acoperirii deficitului de venituri proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat, care au constituit  83,0% din suma anuală prevăzută.

Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat în perioada raportată au fost executate în sumă de aproximativ 20 miliarde de lei sau 75,7% din planul anual stabilit de 26, 4 miliarde de lei.

Faţă de indicatorul respectiv realizat în aceiaşi perioadă a anului 2020, suma cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în perioada raportată a anului de gestiune, a fost mai mare cu cu 13,4%.