Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cât prognozează Guvernul că va…

Cât prognozează Guvernul că va fi salariu mediu lunar pe economie în 2024

imagine simbol

Salariul mediu lunar pe economie în R. Moldova a fost prognozat pentru anul 2024 în mărime de 13 700 de lei, cu 2 mii de lei mai mare decât cel aprobat pentru anul care se încheie. Hotărârea de Guvern urmează să fie aprobată în ședința Executivului care va avea loc joi, 21 decembrie.

Salariul mediu lunar pe economie prognozat se utilizează la determinarea plafonului bazei de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale și a indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației, a valorii pagubei pricinuite în cazul săvârșirii infracțiunilor, a mărimii daunelor cauzate drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice și a mărimii pagubei care a dus la evaziuni fiscale a întreprinderilor sau instituțiilor.

Conform notei informative, proiectul de hotărâre a fost elaborat în temeiul Prognozei actualizate a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2023-2026, prezentate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării la solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În 2023, cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat a fost de 11 700 de lei, iar în 2022 – 9 900 de lei.