BERD oferă finanțare pentru a susține întreprinderile mici din R. Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) facilitează accesul companiilor moldovenești la finanțare în moneda națională, oferind ProCredit Bank un credit în sumă de 8 milioane de dolari SUA. Aceste fonduri vor fi folosite pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, cel mai dinamic sector al economiei țării.

Creditul oferit de BERD este menit să diversifice baza de finanțare a ProCredit Bank și să ajute la satisfacerea cererii sporite de finanțare pe termen lung a întreprinderilor, în special în valută națională.

În acest scop, finanțarea BERD are o structură sintetică, special elaborată, cu asigurare în valută străină oferită de Fondul TCX, astfel încât ProCredit Bank să-și onoreze obligația în valuta națională. O astfel de structură vine să susțină companiile din Moldova, în același timp minimalizând riscul valutar pentru bancă și debitorii acestuia.

„Continuăm să susținem ProCredit Bank și să facilităm accesul la creditare în valută națională pentru companiile moldovenești în timp ce finanțarea pe termen lung rămâne limitată în Moldova. Structura finanțării oferită de BERD asigură diminuarea riscurilor valutare și celor de credit pentru ProCredit Bank și pentru clienții acesteia” a spus Henry Russell, Director BERD pentru instituții financiare din Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina.

Anterior BERD a oferit ProCredit Bank două credite similare în sumă totală de 10 milioane de dolari SUA. Astfel, 3700 de companii au beneficiat de aceste fonduri.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este cel mai mare investitor instituțional in Republica Moldova. Activitatea sa este concentrată pe susținerea activității sectorului privat, promovarea standardelor europene și a integrării regionale precum și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile. Până în prezent BERD a investit 900 milioane de euro în peste 100 de proiecte.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. victor

  noi trebu sa ne invatam sa absorbim aceste fonduri si imprumuturi foarte minutios si in domeniile potrivite, sper ca ministerele de linie, precum cel al Economiei, cel al dezvoltarii regionale sa se impuna cu calitate si profesionalism.

 2. Mihai

  Cel mai principal ca acesti bani sa fie gestionati cum se cuvine si sa ajunga cu adevarat la oameni care au nevoie. Bride, noul ministryu al economiei, vorbeste des in ultimul timp despre ameliorarea mediului de afaceri si oferirea unor noi posibilitati pentru businessul mic si mijlociu.

 3. Vasile

  Dupa incubatoarele de afaceri pe care le-a initiat Lazar, proiect continuat de Candu, si acum de Bride, vedem ca apr si noi oportunitati si noi strategii pentru dezvoltarea mediului de afacere din Moldova.

 4. Viorel

  A lui Bride e realizarea daca nu gresesc, el zilele trecute e negociat si semnat un acord de colabporare cu BERD in acest sens, da? Si-a inceput in forta mandatul noul ministru al economiei, sper sa continuie in acest ritm timp de 4 ani.

 5. Factor X

  Moldova are nevoie de in primul rand de reforma economica pentru a se integra in sistemul politic european. Iar aici un rol aparte trebuie sa-l joace institutiile statului si nemijlocit Ministerul Economiei si cel al Finantelor. Sper la o colaborare fructuoasa intre Bride si Arapu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *