Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Benzina și motorina se ieftinesc.…

Benzina și motorina se ieftinesc. ANRE a afișat noile prețuri la carburanți valabile în weekend

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți, valabile pentru zilele de sâmbătă, duminică și luni, 25 – 27 iunie 2022.

Potrivit ANRE, în aceste weekend, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 33 de lei și 11 bani, cu 17 bani mai puțin decât în ziua precedentă, iar un litru de motorină va costa 32 de lei și 40 de bani, cu șase bani mai puțin comparativ cu ultimii indici.

În ultima săptămână, prețul benzinei ușor a scăzut, iar motorina se ieftinește abia mâine, pe 25 iunie.

Prețul carburanților a crescut constant în R. Moldova, în ultimele cinci luni. Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții au înregistrat zilnic scumpiri semnificative.

Anterior, ANRE anunța că majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază:

  • relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă
  • criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.