Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Benzina se ieftinește cu ZECE…

Benzina se ieftinește cu ZECE bani, iar motorina se scumpește cu încă 30 de bani și ajunge să coste peste 32 de lei pentru un litru. ANRE: „Mecanismul de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat”

Sursa foto: Getty Images

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), anunță că vineri, 17 iunie, benzina se ieftinește cu zece bani, iar motorina se scumpește cu încă 30 de bani. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 33 de lei și 80 de bani, iar un litru de motorină va costa 32 de lei și 24 de bani.

„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reiterează că mecanismul de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021, vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, evoluțiile de pe piața internațională reflectându-se cu exactitate la prețul la pompă atât la creșterea, cât și la descreșterea cotațiilor Platts”, anunță ANRE într-un comunicat.

Prețul carburanților a crescut constant în R. Moldova, în ultimele cinci luni. Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții înregistrează zilnic scumpiri semnificative.

Săptămâna trecută, ANRE anunța că majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază: relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă, precum și criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.