Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Benzina se ieftinește cu 27…

Benzina se ieftinește cu 27 de bani, iar motorina – cu 36 de bani. Noile prețuri la carburanți afișate de ANRE

Sursa foto: tegrk.ru

Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că joi, 7 iulie 2022, benzina se ieftinește cu 27 de bani, iar motorina – cu 36 de bani. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 32 de lei și 56 de bani, iar un litru de motorină va costa 30 de lei și 82 de bani.

Prețul carburanților a crescut constant în R. Moldova, în ultimele cinci luni. Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții au înregistrat zilnic scumpiri semnificative. Potrivit unei note informative a ANRE, emise pe 6 iulie, în ultimele zile se atestă o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere.

„Cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii precedente care se menține și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1211 $/tonă pentru benzină și circa 1179 $/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 $/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 $/tonă la motorină”, anunță ANRE.

Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară: „ANRE reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”.

Metodologia de calcul a ANRE folosește valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor la produsele petroliere principale, pot fi vizualizate și verificate zilnic pe pagina oficială a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică: www.anre.md.