Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BEI oferă 100 de milioane…

BEI oferă 100 de milioane de euro pentru continuarea proiectului „Moldova Drumuri III”. A fost semnat contractul de finanțare

Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții (BEI), de 100 de milioane de euro, pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului „Moldova Drumuri III” a fost semnat joi, 15 decembrie, la Chișinău, de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi și ofițerul superior de credite din cadrul BEI, Stella Renița.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, investiția este destinată pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale, prestarea serviciilor de consultanță și de supervizare tehnică a lucrărilor.

Astfel, în cadrul proiectului vor fi reabilitate și construite următoarele obiective:

  • R34 Hînceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești, sectorul III, Cantemir – Cahul;
  • M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, construcția sectorului lipsă, sectorul de ocolire al orașului Cimișlia.

„Prin semnarea acestui împrumut, arătăm angajamentul față de reabilitarea și modernizarea infrastructurii drumurilor naționale, care devin din ce în ce mai importante pentru dezvoltarea economică a țării și a regiunii, în general. Drumurile Republicii Moldova sunt de mare importanță pentru asigurarea transportului și a fluxurilor comerciale din Moldova și Ucraina către România, către Dunăre prin portul Giurgiulești și către alte țări ale UE. Un sistem de transport care funcționează bine este esențial pentru creșterea economică, iar modernizarea infrastructurii rutiere, promovarea legăturilor economice regionale și îmbunătățirea siguranței rutiere sunt prioritate în acest proces. Guvernul Republicii Moldova apreciază cooperarea continuă cu BEI”, a menționat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

La rândul său, Alberto Carlei, șeful oficiului BEI în Moldova a menționat că „segmentele de drum vizate de această operațiune vor fi reabilitate conform celor mai bune practici europene în materie de siguranță și calitate. Prin urmare, se așteaptă ca proiectul să îmbunătățească conectivitatea și să consolideze competitivitatea. O rețea modernă de transport rutier este o condiție prealabilă esențială pentru o dezvoltare economică mai rapidă, având în vedere că comerțul prin intermediul căilor de solidaritate va crește în continuare pe măsură ce atât Moldova, cât și Ucraina se integrează în Piața Unică a UE”.

Guvernul a aprobat miercuri, 7 decembrie, o hotărâre ce prevede implementarea deplină a Proiectului „Moldova Drumuri III”.