Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANSA: Noul Regulament sanitar are…

ANSA: Noul Regulament sanitar are limite mai exigente decât cele existente până în luna ianuarie

Noul Regulament sanitar privind limitele maxime de reziduuri de pesticide din, sau de pe, produse alimentare, intrat în vigoare în luna ianuarie curent, a stabilit noi limite admisibile de reziduuri de pesticide care sunt de trei sute de ori mai mici decât normele precedente, reamintește Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, marți, 7 mai.

Potrivit reprezentanților ANSA, prin actualul Regulament sanitar au fost stabilite noi limite maxime admisibile de reziduuri de pesticide din produse alimentare și hrana pentru animale de origine vegetală, mult mai exigente decât cele existente anterior.

În cazul reziduurilor de pesticid „Clorpirifos” în banane proaspete, țara de origine Ecuador, menționăm că, până la intrarea în vigoare a noului  Regulament sanitar, limitele maxime admisibile de „Clorpirifos” constituia 3 mg/kg,  actualmente acestea constituie 0,01 mg/kg, adică de 300 ori mai mici decât cele precedente.

„Drept urmare pot fi depistate situații de depășire a limitelor maxime admisibile ale unor reziduuri de pesticide, similar ca în cazul cu bananele. Menționăm că Republica Moldova nu este unica țară care depistează astfel de cazuri și întreprinde măsuri ulterior plasării pe piață a produselor. Astfel, ANSA a informat în mod deschis și transparent consumatorii despre cazul cu bananele, măsură aplicabilă la nivel internațional.

De exemplu, monitorizând Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) pentru anul 2024 s-au depistat 15 notificări privind depistarea reziduurilor de „Clorpirifos” în diferite categorii de fructe și legume. Unul dintre cazuri privind depășirea limitelor maxime admisibile de „Clorpirifos” în banane a fost notificat în luna aprilie de către Estonia, distribuția fiind în mai multe țări din Uniunea Europeană”.

Responsabilitatea privind siguranța alimentelor o poartă, în egală măsură, atât producătorii/importatorii, cât și comercianții.

În cazul în care a depistat că un produs alimentar pe care l-au importat, fabricat sau distribuit nu satisface cerințele de siguranță, operatorul din domeniul alimentar este obligat să inițieze imediat procedurile de retragere de pe piață.

Dacă există posibilitatea ca produsul să fi ajuns la consumator, operatorul (unitățile comerciale) informează, în mod eficient și precis, consumatorul în legătură cu motivul retragerii produsului alimentar și recheamă de la consumator produsele deja livrate. Consumatorii sunt informați cât mai curând posibil atât la punctul de comercializare a produselor, cât și prin orice mijloace eficiente de comunicare la distanță.

Operatorii din domeniul alimentar care nu întreprind măsuri de retragere de pe piață, rechemare de la consumatori a produselor neconforme sunt pasibili de răspundere juridică.

Rugăm insistent atât producătorii, cât și importatorii de produse alimentare de origine vegetală să se conformeze noilor rigori ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru a evita cazuri de retragere de  pe piață și rechemare de la consumatori”.