Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE susține că „nivelul prețurilor…

ANRE susține că „nivelul prețurilor la carburanți în R. Moldova este unul din cele mai mici din Europa” și anunță noi scumpiri pentru benzină și motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că ultimele majorări ale prețurilor la carburanți „se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale”. Potrivit ANRE, doar pe parcursul săptămâni precedente, cotațiile Platts la benzină au crescut cu circa 100$/tona, iar la motorină cu circa 50 $/tona.

În același timp, spune ANRE, conform datelor publicate de către Globalpetrolprices.com, la situația din 31.10.2022, prețurile stabilite de către ANRE rămân a fi în continuare unele din cele mai mici de pe continentul european.

„Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc”, anunță ANRE cu referire la datele publicate de către Globalpetrolprices.com.

Marți, 8 noiembrie 2022, benzina se scumpește cu 21 de bani, iar motorina – cu 7 bani, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 26 de lei și 27 de bani, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 70 de bani.

„ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților”, anunță Agenția.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.