Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE anunță scumpiri ale carburanților

ANRE anunță scumpiri ale carburanților

Imagine simbol

Ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) luni, 16 ianuarie.

De la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100 de dolari pentru o tonă. Totodată, prețul petrolului a înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022, se arată într-un comunicat.

Statisticele publicate de către Globalpetrolprices.com plasează în continuare R. Moldova în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în R. Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc, informează ANRE.

Astfel, pentru marți, 17 ianuarie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de: 24,20 de lei pentru un litru benzina COR 95 (+17 bani) și 23,94 de lei pentru un litru motorina standard (+13 bani), potrivit reprezentanților ANRE.