Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Andrei Spînu: „Voi veni cu…

Andrei Spînu: „Voi veni cu recomandarea către ANRE să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului la gaze naturale”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că va „veni cu o recomandare” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze „în cel mai scurt timp” datele privind prețul de achiziție al gazelor naturale de către Energocom și să decidă „dacă sunt premise” de reducere a tarifului pentru consumatori.

Vice-premierul Andrei Spînu a venit marți, 17 ianuarie, cu precizări în legătură cu prețul gazelor naturale pe bursa europeană și despre acțiunile care urmează să fie întreprinse de către Guvern în următoarea perioadă.

„O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului”, a spus Spînu.

Potrivit oficialului, societatea pe acțiuni Energocom va continua să achiziționeze gaze naturale, deși a anunțat anterior că „volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca malul drept al râului Nistru să treacă de sezonul de iarnă”.

„Obiectivul nostru actual este să ne pregătim de iarna următoare și în acest sens se analizează cele mai bune opțiuni pentru a achiziționa suficiente volume pentru iarna 2023-2024”, a afirmat ministrul.

Totodată, acesta a comentat criticile care i-au fost aduse în legătură cu valorificarea întregului împrumut  de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în perioada când prețul gazelor era mai mare.

„Nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3400 dolari vara trecută. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?”, menționează Spînu.

Ministrul a mai spus că „chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă”.

S.A. Energocom a anunțat miercuri, 11 ianuarie, că a procurat gaze pentru stocare, valorificând împrumutul de 300 de milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Prima tranșă, de 100 de milioane de euro, în cadrul realizării Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie, pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale. Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie. Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaze, „inexistente până în toamna anului trecut”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 euro/MWh, aproximativ 965 de euro/1000 mc. În acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare.

O parte din gazele naturale achiziționate din contul împrumutului respectiv au fost vândute S.A. Moldovagaz în luna decembrie și sunt vândute în luna ianuarie.

Potrivit Energocom, pentru realizarea proiectului menţionat au fost organizate, conform regulilor BERD, peste 100 de runde de licitație, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept, a reprezentanților autorităților centrale, precum și ai societății civile. „În cadrul licitațiilor au parvenit oferte de livrare a gazelor în diferite puncte de intrare, inclusiv în punctul de intrare Iași-Ungheni, fiind astfel utilizat gazoductul Iaşi-Chişinău”.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat anterior că volumul de gaze naturale stocate în depozitele din afara țării nu va fi făcut public.

În luna ianuarie, la fel ca în decembrie, regiunea transnistreană va primi întreaga cantitatea de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz de către concernul rus Gazprom – 5,7 milioane de metri cubi pe zi, în contextul contractului cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) de livrare a energiei electrice.