Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Andrei Spînu, despre posibilul motiv…

Andrei Spînu, despre posibilul motiv al Gazprom de a înceta să livreze gaze naturale R. Moldova: „Dacă vom fi deconectați, nu vom fi deconectați din cauza auditului, dar din simplu motiv că se schimbă formula de calcul și Moldova trebuie să primească gaz la un preț mult mai avantajos”

Guvernul R. Moldova poartă discuții cu autoritățile române și cu alte state despre posibilitatea de a achiziționa gaze naturale în cazul în care compania rusă Gazprom va reduce livrările de gaze sau le va stopa în întregime. Despre pregătirile făcute de autoritățile de la Chișinău a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Totodată, viceprim-ministrul Spînu susține că „nu a înțeles dacă totuși vor deconecta Moldova de la gaze sau vor continua să livreze după data de 1 octombrie” atunci când a discutat la sfârșitul lunii august cu președintele Consiliului de administrație al companiei Gazprom, Alexei Miller.

„Percepția mea este că dacă vom fi deconectați, vom fi deconectați nu din cauza auditului, dar din simplu motiv că se schimbă formula de calcul și Moldova trebuie să primească gaz la un preț mult mai avantajos decât în luna septembrie. Probabil, acesta ar fi de fapt un motivul de ce Gazprom ar decide în eventualitate să deconecteze Moldova de la gaze”, a afirmat ministrul Infrastructurii.

În cazul în care contractul va rămâne valabil, costul de achiziție a gazelor va scădea aproape de două ori, susține ministrul

Întrebat care ar putea fi motivele Gazprom de a micșora sau chiar de a opri furnizarea gazelor naturale către R. Moldova, având în vedere că există un contract valabil pentru încă 4 ani, Spînu a afirmat că Gazprom solicită achitarea gazelor naturale livrate până acum și efectuarea auditului datoriilor companiei Moldovagaz față de Gazprom.

„Până la sfârșitul lunii ianuarie 2023 rezultatele auditului trebuie să fie clare. Noi am solicitat ca până pe 31 martie să se extindă acest termen, să vedem care este totuși această datorie, cum ea s-a format. Or, Moldovagaz este o companie fiică a Gazprom. 65% din compania Moldovagaz este deținută de Gazprom. R. Moldova deține doar 35%. În momentul în care este o datorie între Moldovagaz și Gazprom, nu este o datorie a Guvernului față de Gazprom. Noi, ca acționari minoritari, trebuie să înțelegem cum s-a format această datorie, cine este responsabil, înainte ca să agreăm orice tip de înțelegere (…). Eu cred că ținând cont că avem un contract pe 5 ani, șase luni nu fac diferența”, a declarat Andrei Spînu.

Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale care vor fi furnizate R. Moldova pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie, a anunțat recent ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Viceprim-ministrul Spînu a discutat marți, 30 august, în regim de videoconferință și miercuri, 31 august, la telefon, cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare.

„Am discutat despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plată a MoldovaGaz a prețului ridicat pentru gaz și despre perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine (….). În acest sens, am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, a anunțat anterior Spînu.

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță joi, 11 august, despre semnarea unui contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Astfel, APP a contractat  companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

„Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate R. Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023”, menționează Agenția.

Potrivit informații apărute în presă în luna februarie formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi.  Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70 la sută din prețul „de iarnă” sunt calculate conform punctului 3. 2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculat în baza prețului mixului de produse petroliere, iar 70 la sută, în baza prețului de piață, scrie sursa citată.

Pe 29 octombrie 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească, la Sankt Petersburg.

Atunci, părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.