Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Achiziții la cel mai mare…

Achiziții la cel mai mare preț la „Chișinău-Gaz” și condiții de favoritism. Reacția companiei: Acuzații „eronate şi neadevărate”

Ar fi oferit cele mai mari prețuri, dar a câștigat mai multe licitații la „Chișinău-Gaz” SRL, filiala companiei „Moldovagaz” SA. Este vorba de o companie, care ar fi acționat concertat cu o altă firmă și ar fi câștigat, în ultimii trei ani, 21 licitaţii și contracte în sumă totală de 34,3 milioane lei. Datele au fost prezentate, într-o conferință de presă, de expertul comunității WatchDog, Sergiu Tofilat, care este și membru al Consiliului de Observatori Moldovagaz.

Expertul a semnalat că firma „Agronordteh-M” SRL, care are oficial trei angajați, a câștigat mai multe licitații organizate de „Chișinău-Gaz” SRL, în pofida faptului că a oferit cel mai mare preț. 

Cinci licitații câștigate cu prețul cel mai mare

De exemplu, la 15 aprilie 2022, firma a câștigat licitația pentru achiziția lucrărilor de gazificare a caselor de locuit din com. Bubuieci, mun. Chișinău, deși a prezentat o ofertă de 6,6 milioane de lei, față de o altă companie, care s-a oferit să facă lucrările pentru o sumă de 5,4 milioane de lei. 

La 30 decembrie 2022, compania din nou câștigă o licitație, deși a prezentat cea mai mare ofertă, de 9,7 milioane de lei, pentru lucrări de construcție a gazoductului de presiune medie în com. Stăuceni în direcția s. Pașcani, mun. Chișinău, față de alte două oferte de 6,6 și, respectiv, 7 milioane de lei. 

La 20 ianuarie 2023, compania câștigă o altă licitație, pentru lucrări de construcție a Punctelor Reglare Gaze mun.  Chișinău, cu o ofertă de 2,3 milioane de lei, față de oferta unei alte firme, de 1,6 milioane de lei. 

Și în 2024 „Agronordteh-M” SRL a câștigat două licitații, prezentând oferte mai mari. La 26 ianuarie,  pentru achiziționarea dulapurilor de gaze, cu 7,1 milioane de lei, față de o firmă concurentă care a prezentat o ofertă de 6,7 milioane de lei. 

Iar la 7 martie, companie câștigă un alt tender, cu o ofertă de 1,7 milioane de lei, pentru lucrări de gazificare a cartierului locativ din perimetrul  străzilor Drumul Viilor, Valea Rediului, Cuza Voda or. Cricova, mun.  Chișinău. Alte două companii au prezentat oferte mai mici, de 1,1 și 1,2 milioane de lei, iar o firmă – o ofertă similară, cu cea a „Agronordteh-M” SRL. 

Presupuse acțiuni concertate

De asemenea, Sergiu Tofilat crede că există semne de acţiuni concertate între „Agronordteh-M” SRL şi alţi ofertanţi, la licitațiile organizate de „Chișinău-Gaz” SRL.

Astfel, într-un caz, „Agronordteh-M” a anexat, la documentele de  calificare, acte privind certificarea echipamentului şi personalului, eliberate în  favoarea companiei „Spivan” SRL.  Totodată, „Spivan” SRL a participat la o licitație organizată de „Chișinău-Gaz” SRL, în competiție cu „Agronordteh-M” SRL. Iar la o altă licitație câștigată de Agronordteh-M” SRL, aceasta a indicat că SRL „Spivan” va fi subcontractată la efectuarea lucrărilor, după cum a relatat Srgiu Tofilat.

Compania „Agronordteh-M” SRL este deținută de Oleg Iușan și a fost fondată și a fost înregistrată în 2014. Am sunat la un număr de telfon al companiei, dar nu a răspuns nimeni.

Reacția „Chișinău-Gaz” SRL

Am solicitat explicație de la „Chișinău-Gaz” SRL referitoare la licitațiile câștigate de compania „Agronordteh-M” SRL. Potrivit unui răspuns semnat de directorul Ruslan Saca, compania ar fi câștigat în 2024 patru proceduri de achiziții, care „nu constituie majoritatea” și ar fi oferit cel mai mic preț, în 2023- 11 proceduri și în 2022 – 8 proceduri.

Fiecare ofertă este examinată din perspectiva conformității şi respectării cadrului normativ-legal al procedurilor de achiziții sectoriale, inclusiv majoritatea fiind desfăşurate pe platforme publice SIA RSAP (MTENDER), şi unele fiind supuse dezbaterilor în cadrul procedurilor de contestaţii din cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor”, se arată în răspunsul „Chișinău-Gaz” SRL.

Compania consideră acuzațiile lui Sergiu Tofilat ca fiind „eronate şi neadevărate care nu se fundamentează pe un suficient substrat factologic. Mai mult de atât considerăm că, învinuirile aduse sunt manipulatorii, denigratoare şi lezează reputația profesională a SRL,,Chişinău-Gaz”, se mai arată în răspuns.

Compania a mai precizat că toate achizițiile pentru „Chișinău-Gaz” și pentru celelalte întreprinderi afiliate „Moldovagaz” se efectuează de un Grup de lucru.

Condiții de favoritism

Sergiu Tofilat a mai atenționat asupra faptului că termenul de organizare a licitațiilor a fost redus de la 10 – la 2 zile lucrătoare și a fost introdusă o condiție adăugătoare pentru participarea la licitațiile organizate de filialele „Moldovagaz”. Este necesară prezentarea unui certificat de vizită pe teren, fapt ce creează condiții de favoritism, potrivit lui Sergiu Tofilat. El a mai anunțat că va solicita Ministerului Enegiei să organizeze o ședință închisă cu agenții economici care participă la procedurile de achiziții de la filialele „Moldovagaza”, pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină și a identifica soluții.

„Moldovagaz” face apel la evitarea „acuzațiilor nefondate”

Și „Moldovagaz” SA a venit cu o reacție, în care se arată că întreprinderile de distribuție a gazelor, care sunt parte a grupului „Moldovagaz” au solicitat în luna martie a anului curent o evaluare de la organele de drept referitor la majoritatea procedurilor de concurs, menționate de către Sergiu Tofilat, în calitate de membru al Consiliului de Observatori al companiei, pentru selectarea furnizorilor de servicii pentru întreprinderile sale dependente.

Conducerea Consiliului de Administrație a celei mai mari companii energetice din Republica Moldova se bazează în totalitate pe opinia profesională a structurilor specializate, și face apel la evitarea acuzațiilor nefondate”, se arată în declarația „Moldovagaz”.