Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   200 de milioane de lei…

200 de milioane de lei vor fi alocate producătorilor agricoli, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină – DOC

200 milioane de lei vor fi alocate producătorilor agricoli, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină. Accizele la motorină vor fi compensate în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de până la 100 mii de lei anual per beneficiar. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 27 aprilie, Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul curent.

În contextul scumpirii galopante a inputurilor, în special a motorinei, atât în plan internațional, regional, cât și național, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că a consultat cu toate părțile interesate intervențiile ce urmează a fi întreprinse în acest scop. Potrivit ministerului, în prezent, prețul unui litru de motorină trece de cifra de 26 de lei, ceea ce constituie mai mult cu circa 14 lei față de prețurile din anul precedent, atunci când pentru un litru de motorină procurată angro, producătorii agricoli achitau circa 12 lei.

„Proiectul regulamentului stabilește modul de repartizare a resurselor financiare destinate compensării parțiale a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli în anul 2022 pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole. În acest scop, din Fondul național de dezvoltarea a agriculturii și mediului rural va fi alocată suma de 200 milioane de lei, care urmează a fi distribuită prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți pentru agricultură. Acciza la motorină va fi compensată în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 – 2980 de lei sau 894 de lei per tonă de motorină. Totodată, per beneficiar AIPA poate autoriza o sumă financiară de 100 mii de lei anual”, a declarat Viorel Gherciu, ministrul agriculturii și industriei alimentare

Conform autorităților de la Chișinău, pe lângă prețurile mari la motorină, prețurile la îngrășăminte au crescut de peste trei ori față de anul trecut, iar producătorii agricoli sunt în situația în care necesită surse financiare suplimentare pentru efectuarea lucrărilor de sezon și întreținerea exploatațiilor agricole.

Potrivit documentului, compensațiile urmează a fi distribuite pentru producătorii agricoli atât din sectorul vegetal, cât și pentru cei din sectorul zootehnic, în baza unor norme care stabilesc cuantumul mediu necesar a motorinei pentru 1 ha și per cap de animal, specificat pentru fiecare în parte.

Sursele financiare vor fi distribuite prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).