Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   14 318 contracte de locațiune,…

14 318 contracte de locațiune, înregistrate la Serviciul Fiscal în primele 10 luni ale 2021. Suma amenzilor aplicate persoanelor care dau în locațiune bunuri imobile și care nu s-au conformat prevederilor legale

Foto: sfs.md

Reprezentanții Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că în perioada lunilor ianuarie – iunie 2021 la SFS s-au înregistrat 14 318 contracte de locațiune/chirie. Tot aici, responsabilii de la Fisc anunță că tot în această perioadă au fost aplicate amenzi în sumă de peste 111,5 mii de lei persoanelor fizice care dau în locațiune imobile și nu s-au conformat prevederilor legale.

Potrivit SFS, în perioada lunilor ianuarie – octombrie 2021, la Serviciul Fiscal de Stat s-au înregistrat 14 318 contracte de locațiune/chirie, în creștere cu 24,81% sau cu 3 552 contracte înregistrate mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020.

Urmare a acțiunilor de conformare voluntară întreprinse de Serviciul Fiscal de Stat au fost identificate 4 670 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor.

La 616 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 758,5 mii lei, penalități – 53 mii lei și amenzi – 111,5 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat reamintește că, în conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului.

În termen de 3 zile de la data încheierii contractului, persoanele menționate mai sus trebuie să înregistreze contractul încheiat la Serviciul Fiscal de Stat. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.