Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   "Zdob şi Zdub" a revenit…

„Zdob şi Zdub” a revenit din Linz Europe Tour

Formaţia „Zdob şi Zdub” şi-a încheiat turneul din cadrul celei de-a doua acţiuni transfrontaliere a muzicantului austriac Hubert von Goisern. Al doilea an la rand, „Zdobii” participă la o caravană de concerte în mai multe localităţi de pe malul Dunării. Primul oraş pe lista primei ediţii a caravelei a fost Ismail, din Ucraina. Ultima localitate – oraşul Linz, din Austria.

Muzicantul austriac Hubert von Goisern a iniţiat acest proiect deoarece, recunoşate chiar el, este pasionat de muzică şi de călătorii, iar atunci când reuşeşte să îmbine aceste activităţi, este împlinit.

Potrivit lui Hubert, muzica este un limbaj înţeles oriunde. Uneori, acesta poate depăşi vorbele. „Muzica poate stabili legături între oameni prin intermediul inimii şi sentimentelor, ceva imposibil de stabilit prin alte mijloace. Cu un asemenea proiect, eu pot contribui la strângerea legăturilor dintre oameni”, declara Hubert von Goisern pentru BBC.

Participanţii la proiect evoluează pe scene plutitoare, Caravela încape în trei ambarcaţiuni care servesc drept casă şi masă pentru membrii delegaţiilor.

În cadrul acestui proiect, fiecare ţară riverană Dunării a delegate câte o formaţie. În 2007, cu prilejul lansării acţiunii, România a fost reprezentată de Loredana Groza, iar R. Moldova de formaţia „Zdob şi Zdub”.

Condiţia cea mai importantă de participare la acest proiect este ca formaţiile şi interpreţii să reprezinte un spirit etnic, cel care fi identificat doar în ţările lor de origine. Iniţiatorul proiectului afirmă că „Zdob şi Zdub” a fost selectat pentru faptul că reprezintă o cultură şi o tradiţie muzicală inedită. „Zdob şi Zdub sunt cei mai extraordinari parteneri pe care i-am găsit în această călătorie. Ei fac legătura dintre tradiţie în acelaşi timp, uitându-se în viitor. Alte trupe nu au un diapazon comparabil”, afirma Hubert von Goisern.

Hubert a preferat aceste turnee pentru că, în opinia sa, „vânzările de discuri se reduce, iar în aceste condiţii, muzica interpretată pe viu îşi recapătă importanţa”.

Călătoria pe Dunăre din acest an, organizată de Hubert von Goisern, a urmat direcţia vestică. Traseul a trecut prin 20 de oraşe ale Europei de Vest. Formaţia „Zdob şi Zdub”, împreună cu alţi doi reprezentanţi ai părţii estice a Dunării, Karandila şi Rambo Amadeus, au concertat în oraşul Ulm. Concerte din cadrul caravenei au mai avut loc pe malul Dunării, în Marktplatz. Pe 11 iulie, „Zdubii”, alături de Hubert von Goisern, au evoluat în oraşul Karlsruhe, Rheinhafen.

Acum câteva zile, formaţia „Zdob şi Zdub” a revenit din turneul inclus în cadrul proiectului muzicianului Hubert von Goisern, Linz Europe Tour.

„În lumina ultimelor evenimente, îmbolnăvirea lui Hubert, totuşi am susţinut cele două concerte în Ulm. Surpriza plăcută ne-a aşteptat în Karlsruhe, când am văzut că Hubert era plin de energie şi am cântat împreună „Koa Hiatamadl”, citim pe site-ul formaţiei.

Tot acolo este adus un fragment din jurnalul de bord al lui Hubert von Goisern, preluat de pe http://www.linzeuropatour.com.

22.07.2008: „Mi-am revenit din boală şi aştept cu nerăbdare promiţătorul concert al formaţiei „Zdob şi Zdub” din Sud-Estul Europei. În aceiaşi zi, un an în urmă, flotila cu scenă cobora pe Dunăre în direcţia României în cadrul „Linz Europe Tour”.

Cu câteva zile mai târziu, focul musical de artificii a fost lansat în Ucraina, la Ismail. Mixul energetic al moldovenilor „Zdob şi Zdub”, concertând cu Hubert von Goisern şi trupa sa, au făcut simţite ritmurile Dunării. O versiune mai ironică a „Koa Hiatamadl” a fost înregistrată pe un CD împreună cu „Zdob şi Zdub”. Iar astăzi, cei 6 muzicieni din Moldova, cu directorul Igor Dânga, vor urca treptele navei pentru a se pregăti de următorul concert”.