Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Trezeşte-te şi votează!

Trezeşte-te şi votează!

218-auraAşa au scandat artiştii şi publicul la concertul, care s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Peste 200 de tineri s-au întrunit pentru a prelua mesajele încurajatoare ale interpreţilor Aura, Alexa, Natalia Barbu, Onnik, Oktavyan, ale formaţiilor Chocolate, London, Show balet Danger şi Cream din Romania, care au sprijinit iniţiativa IDIS „Viitorul” pentru educaţie electorală.

Chiar dacă era un ger de minus 5 grade, studenţii de la Medicină, Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat, Academia de Arte s-au încălzit, ascultând piesele preferate.

Tinerii pot pune capăt corupţiei

Printre primii a debutat Onnik, cu piesa „Love your country” (Iubeşte-ţi ţara), care a şi fost prezentată şi pentru Eurovision. Interpretul Sergiu Ursu este de părerea că acest mesaj îi poate determina pe tineri să-şi iubească ţara în care s-au născut şi să ia decizii corecte în viaţă. „Tinerii sunt o forţă care pot pune capăt corupţiei, ajunsă în capul mesei”. Sergiu ştie ce trebuie să aleagă pe 5 aprilie, şi crede că anume votul tinerei generaţii va putea schimba nedreptatea din Moldova.

Şi Alexa este determinată să meargă la votare. „Fiecare vot contează, indiferent de statul în care locuieşti.” Ea crede că e nevoie de schimbări şi ştie că „cei care vor învinge şi care merită să conducă această ţară, ştiu mai bine ce au de făcut”.

Piesa Nataliei Barbu „Fight” (Lupta) consideră ca campania electorală nu va fi una uşoară. „Doar luptând, poţi învinge. Să ne trezim în dimineaţa alegerilor şi să ne dăm votul pentru o schimbare”. Acesta a şi fost în fond mesajul de încurajare pentru tineri. Natalia va vota pentru un stat mai curat şi mai frumos. În opinia ei, schimbarea trebuie făcută, în primul rând, pentru cei neajutoraţi. „Copiii au nevoie de mai multe oportunităţi pentru dezvoltare şi pentru a creşte sănătoşi, iar bătrânii au nevoie de pensii mai mari. Tinerii trebuie să beneficieze de strictul necesar pentru a nu părăsi Moldova.” Natalia Barbu a îndemnat tinerii să meargă la alegeri cu un sentiment curat faţă de ţară şi de oamenii dragi.

Vot pentru părinţii plecaţi

Şi Aura a bucurat publicul cu prezenţa sa în scenă. Ea consideră că în cele câteva săptămâni care au mai rămas până la alegeri oamenii vor reuşi să înţeleagă care e cel mai bun candidat. „Ceea ce alegem este ceea ce merităm. Nu trebuie să ne gândim doar la ziua de azi, ci să ne construim un viitor mai bun”, a adăugat Aura.

Participanţii la concert au primit şi calendarele cu mesaje „Nimeni nu este mai presus de lege”, sau „Votează contra abuzurilor şi injustiţiei”. Ion Ciumac de la Universitatea de Studii Europene, care distribuia materiale educaţionale, ne-a spus că este îngrijorat de posibilitatea unor alegeri repetate şi de participarea scăzută la vot a cetăţenilor. Rusanda Burcă, studenta de la Academia de Arte, consideră că mulţi tinerii sunt indiferenţi şi pasivi. „Părinţii lucrează peste hotare, îi susţin material, iar asta îi face să lupte mai puţin”. Rusanda consideră că aceasta e o urmare a atitudinii statului faţă de tineri „Ce să faci cu un salariu de 1000 de lei în ziua de azi? Cel mai tragic pentru mine ar fi să ajung în situaţia acestor pensionari, care îşi numără zilele cu o pensie de 300 lei”.

Mai mulţi tineri s-au pronunţat cu îngrijorare despre şansele de a deveni şomeri după absolvirea facultăţii. Şi sondajele recente ale IDIS „Viitorul” arată că acest fenomen ar fi principala cauză a neîncrederii tinerei generaţii în clasa politică.

Natalia GHILAŞCU