Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   #StaiAcasă, fii anonim și activ

#StaiAcasă, fii anonim și activ

Ai informație de interes public, date ce s-ar putea regăsi într-o investigație jurnalistică sau dorești să raportezi cazuri de corupție și abuzuri? Începând cu 11 decembrie, a fost lansată o platformă accesibilă tuturor, unde poți expedia aceste mesaje către jurnaliști. În plus, poți fi absolut sigur că anonimatul îți va fi garantat.

Cum funcționează platforma www.anonim.md?

Anonim.md este un program de calculator (software) proiectat pentru ca orice persoană care deține materiale sensibile – documente tipărite, fișiere audio sau video, să le poată transmite către ONG-uri, instituții media și jurnaliști. Ulterior, jurnaliștii vor verifica și documenta informațiile expediate, înainte de a le face publice. Iar în cazul în care vor avea nevoie de mai multe date, vor putea discuta cu sursa, la fel, într-un mod complet anonim.

În același timp, platforma garantează anonimatul utilizatorilor. Mai exact, platforma anonim.md se aseamănă cu un sistem email complet securizat și anonimizat, care nu va cere și nu va păstra informații despre identitatea persoanei sau locația de unde sunt trimise datele.

În cele, aproximativ patru luni de la lansare, prin intermediul platformei anonim.md au fost publicate zeci de materiale de investigație sau știri realizate în urma informațiilor primite prin intermediul platformei.

Majoritatea subiectelor au fost despre încălcările care se fac în domeniul public, cum ar fi: medicină, justiție sau transport. Cele mai răsunătoare subiecte au fost declarațiile medicilor despre situația din spitale în timpul pandemiei Covid-19.

În prezent, pe platforma anonim.md este și site-ul www.zdg.md. Mai multe persoane au trimis informații de interes public jurnaliștilor de la zdg.md, iar aceștia au realizat materiale și pregătesc subiecte din informațiile ajunse la ei prin intermediul Anonim.md.

Platforma www.Anonim.md a fost elaborată în cadrul Proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova”, implementat de Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” și susținut financiar de Fondul Naţiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).