Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   La concert - fără bilet

La concert – fără bilet

Câte o jucărie pentru fiecare copil orfan. Acesta a fost sloganul concertului care a avut loc sâmbătă, 20 decembrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Evenimentul, organizat de Primăria Chişinău, a fost unul de caritate, în susţinerea copiilor aflaţi în dificultate. Genericul spectacolului, „Bucurii pentru copii”, a mobilizat o sală plină de spectatori, mai mulţi interpreţi şi colective şi numeroase jucării.

Scena, loc de colectare

Pe la 17.00, oră preconizată pentru începerea concertului, la intrările Sălii Mari a Filarmonicii era mare aglomeraţie. Cei care veneau aveau în mâni sacoşe din care se întrezăreau jucării. Anterior, Primăria anunţase că, în loc de bilet, spectatorii vor trebui să aducă câte o jucărie. Dar, în ziua evenimentului, nimeni nu a mai controlat dacă fiecare a respectat acest lucru. În orice caz, cei prezenţi au fost anunţaţi să lase jucăriile la marginea scenei, după ce vor intra în sală. Astfel, în scurt timp, partea din faţă a acesteia a fost „împodobită” cu zeci de jucării de diverse culori, mărimi, reprezentând omuleţi sau animale.

„Aşa e frumos şi mi se pare normal ca micuţii rămaşi fără grija părintească să nu primească doar strictul necesar, pentru că jucăria simbolizează, pentru ei, o sărbătoare. Noi suntem mari şi tot ne plac jucăriile”, explică Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură a Primăriei Chişinău, de ce s-a stabilit un astfel de „preţ” pentru intrarea la concert.

Cântăreţi cu „bilet”

Evenimentul a fost deschis cu un colind, interpretat, în duet, de Cezara şi Vlad Codreanu. Potrivit interpretei, piesa de sărbători este una proaspăt imprimată şi că se potriveşte de minune pentru concertele din această perioadă. Chiar dacă „bilet” trebuiau să aibă, în principiu, doar spectatorii, nici muzicanţii nu au rămas indiferenţi faţă de genericul spectacolului. „Am înţeles că e un concert pentru copiii orfani, aşa că am cumpărat şi eu un câinişor şi nişte bomboane”, a povestit Cezara.

Au mai urcat apoi în scenă elevi de la şcolile de artă şi muzică din Chişinău, artişti de la Liceul republican „Ciprian Porumbescu”, dar şi cântăreţi precum Costi Burlacu, Doina Sulac, Corina Ţepeş, Geta Burlacu şi Raul, din România.

La eveniment a participat şi trupa „Model”. Băieţii au venit cu o jucărie mare, reprezentând un căţel. „L-am luat din studiou şi putem spune că este un membru al formaţiei, dar l-am adus pentru că azi este o zi importantă şi copilaşii merită acest dar”, au declarat muzicanţii.

„Pentru un copil mai trist”

Anatolie Juraveli, un tânăr spectator, spune că a venit la concert cu două jucării de pluş, un câine şi doi purcei care se sărută. „Dacă îi distanţezi unul de celălalt, un fir îi trage înapoi”, explică băiatul. Acesta zice că purceluşii erau ai prietenei sale, iar cealaltă jucărie a cumpărat-o recent. „Nu mi-a părut rău că le dau, chiar deloc, pentru că e vorba de copiii nevoiaşi, fără de părinţi”, spune Anatolie.

Şi Elena Golobciuc, o femeie care a venit la eveniment cu soţul şi copilul, spune că, din acelaşi motiv, a adus un şoricel şi o babă de zăpadă, care vor ajunge „la cei care, în viaţă, au mai puţin ca noi”.

Printre cei prezenţi s-a aflat şi consilierul municipal Oleg Cernei cu fiul său. Acesta zice că, în ajun, cu această ocazie, a cumpărat personal două jucării. Totodată, consilierul ne-a relatat cum băiatul său nu dorea să se despartă de niciuna din jucăriile sale, pe motiv că le iubeşte foarte mult. „I-am explicat că jucăria pe care o aduce aici este pentru un copil mai trist decât el, care este la internat, şi că este foarte important ca, din puţinul pe care îl avem, să dea şi la altul”, povesteşte Oleg Cernei, în timp ce feciorul său stătea pe un scaun şi strângea în braţe o jucărie.

De toate, câte puţin

Concertul de caritate a avut loc şi luni, 22 decembrie, doar că programul era diferit. Astfel, pentru ziua respectivă a fost anunţată evoluarea formaţiei Trigon, Catharsis, a interpreţilor Natalia Barbu, Adrian Ursu, Crist Aldea-Teodorovici etc.

Potrivit Luciei Culev, toate jucăriile vor fi repartizate celor circa 1200 copii din şcolile internat din capitală, astfel încât, fiecare să primească un cadou. Tot ea ne-a informat că sunt şi oameni care, pe lângă jucării, au adus şi ciorăpei, tricouri, maiouri şi alte haine.

Cei trei tineri din formaţia Acrod, care au evoluat sâmbătă, au venit cu câte o jucărie: un căţel, un şoricel şi o jirafă. „Noi împreună le-am ales, ca să le facem cadou copiilor. Cineva a zis că fiecare jucărie reprezintă pe unul din noi, dar, mă rog, a fost o glumă”, spune Igor Sârbu, unul din membrii trupei.

Nicolae Cuşchevici