Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   La Chișinău a fost lansată…

La Chișinău a fost lansată cea de-a șasea ediție a expoziției World Press Photo

Foto: cji.md

Imaginile câștigătoare ale celei mai importante competiții de fotografie, concursul World Press Photo 2022, sunt expuse de miercuri, 9 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția internațională World Press Photo a fost lansată la Chișinău pentru a șasea oară consecutiv, fiind organizată de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Potrivit CJI, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, Floris van Eijk, a evidențiat faptul că organizarea acestui eveniment la Chișinău a devenit o frumoasă tradiție.

„Expoziția este valoroasă nu doar prin faptul că avem expuse cele mai frumoase fotografii, dar și pentru că ele încearcă să ne spună ceva important. Jurnalismul fotografic și fotografia documentară sunt foarte importante pentru jurnalism, în general, iar jurnalismul este un element-cheie în promovarea democrației. Democrația, după cum știți, este în pericol, în special în această parte a Europei, în condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei este încă în desfășurare și afectează inclusiv Republica Moldova. Noi sperăm că în Moldova jurnalismul va continua să promoveze informații veridice, determinându-i pe oameni să-și formeze propriile concluzii despre ce se întâmplă. Sunt sigur că veți găsi aici fotografii care spun ceva, care ne fac să gândim și să avem o idee mai bună asupra lucrurilor. Noi susținem presa independentă, susținem jurnalismul de calitate din Moldova, iar acesta este un motiv în plus pentru care susținem și această expoziție”, a spus Floris van Eijk.

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a evidențiat interesul sporit al publicului din întreaga lume față de fotojurnalism.

„O dovadă în acest sens este și numărul mare al fotografilor care participă în această competiție internațională. Cu siguranță, juriul a avut o misiune dificilă pentru că, din 4.066 de fotografi din 130 de țări, au fost selectați doar 24 de câștigători. Lucrările acestora fac parte din categoria grea, lucrări care ne determină să gândim, să ne punem întrebări și să acționăm. Problemele abordate în aceste fotografii sunt relevante și satisfac interesele diferitor categorii de public”, a spus Nadine Gogu.

Câștigătorii concursului World Press Photo 2022 „prezintă istorii ce cuprind un spectru larg de probleme – de la efectele incontestabile ale crizei climatice sau mișcările pentru drepturile civile și dreptul privind accesul la educație, până la păstrarea practicilor și identității indigene”, menționează CJI.

Anul acesta, din 64.823 de lucrări expediate la concurs de 4.066 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au fost selectați 24 de câștigători regionali și 4 câștigători globali din 23 de țări: Argentina, Australia, Bangladesh, Brazilia, Canada, Columbia, Ecuador, Egipt, Franța, Germania, Grecia, India, Indonezia, Japonia, Madagascar, Mexic, Nigeria, Olanda, Norvegia, Palestina, Rusia, Sudan și Tailanda.

Cei patru câștigători globali sunt:

  • Premiul „Fotografia anului”: „Kamloops Residential School” de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times;
  • Premiul „Fotoreportajul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru NationalGeographic/ Panos Pictures;
  • Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures;
  • Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador.

În premieră, „Fotografia anului” nu surprinde oameni. Imaginea, realizată de Amber Bracken, comemorează copiii care au murit în şcoala rezidenţială indiană Kamloops din Columbia Britanică, o instituţie creată pentru a asimila forţat copiii indigeni şi unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate. Școlile rezidențiale au început să funcționeze în secolul al XIX-lea, ca parte a unei politici de asimilare a indigenilor în cultura occidentală și predominant creștină. O Comisie a Adevărului și Reconcilierii a ajuns la concluzia că cel puțin 4.100 de elevi au murit în cadrul acestor școli. Kamloops a devenit cea mai mare instituție de învățământ din acest sistem.

Publicitate
Publicitate