Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Începe Campionatul Mondial de Fotbal:…

Începe Campionatul Mondial de Fotbal: Tot ce trebuie să știi despre cea mai importantă competiție fotbalistică din lume

Cei mai buni fotbaliști ai planetei se vor duela în Qatar pentru titlul de campioni mondiali: sursa foto: Livescore.com

Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, cea mai importantă competiție dedicată sportului rege, începe duminică, 20 noiembrie, în Qatar, cu duelul din Grupa A dintre țara gazdă, Qatar, și Ecuador.

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar va fi difuzat în exclusivitate pentru teritoriul R. Moldova de către postul public de televiziune Moldova 1. Atunci când meciurile vor avea loc la aceeași oră, unul dintre ele va fi transmis de către Moldova 2. Totodată, aici vor fi transmise toate meciurile în reluare, a doua zi, ne-au comunicat responsabili din cadrul televiziunii publice.

Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal va avea loc duminică, 20 noiembrie, înaintea meciului de deschidere dintre țara gazdă și Ecuador. 

FIFA: „Concentrați-vă pe fotbal, nu pe drepturile omului!”

De când Qatarul a primit organizarea Mondialului 2022, în 2010, mass-media a atras în repetate rânduri atenția asupra nerespectării drepturilor omului în micuțul stat arab. Nu mai puțin de 6500 de imigranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka și-ar fi pierdut viața muncind în condiții improprii pe șantiere, la ridicarea stadioanelor care vor găzdui cele 64 de meciuri. Însă odată cu apropierea startului celui mai contestat turneu final, programat pe 20 noiembrie, FIFA încearcă să pună batista pe țambal, transmite Gazeta Sporturilor. 

Pentru a preveni posibile proteste în timpul competiției, președintele forului mondial, Giani Infantino, și secretarul general Fatma Samoura au trimis scrisori tuturor federațiilor naționale ale echipelor calificate la CM 2022. Mesajul: „Concentrați-vă pe fotbal, nu pe drepturile omului!”. 

Blatter: „Voturile influențate de Platini au fost decisive pentru a ajunge CM 2022 în Qatar

Sepp Blatter, fost președinte FIFA, despre Campionatul Mondial din Qatar a declarat anterior că voturile pentru stabilirea țării gazdă a Mondialului din acest an ar fi fost trucate. „Voturile influențate de Platini au fost decisive pentru a ajunge CM 2022 în Qatar! Fusese invitatul președintelui francez Sarkozy la o întâlnire cu prințul moștenitor al Qatarului. Șase luni mai târziu, avioanele de luptă erau cumpărate de Qatar din Franța pentru 14,6 miliarde de dolari”, spunea Blatter. 

Mingea pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar a fost dezvoltată de Adidas și a fost denumită anul acesta „Al Rihla”, care înseamnă „călătorie” în arabă. „Balonul se inspiră din cultura, arhitectura, ambarcaţiunile tradiţionale şi drapelul Qatarului. Dinamismul şi vitalitatea culorilor pe un fundal perlat sunt o reflectare a ţării gazdă a Cupei Mondiale şi a vitezei tot mai mari a fotbalului”, se arată într-un comunicat al companiei.

Trei arbitri români prezenți la turneul final

Balonul a fost conceput pentru a rezista la cele mai mari viteze şi este cel care se mişcă cel mai repede prin aer. Începând cu 1970 acesta este al 14-lea creat de brandul german pentru o Cupă Mondială. 

Începând de săptămâna aceasta, toți cei 129 de arbitri selectați de FIFA pentru Mondialul din Qatar (36 de „centrali”, 69 de asistenți și 24 VAR) au ajuns la Doha. Printre ei, trei români, Istvan Kovacs și „tușierii” săi, Mihai Artene și Vasile Marinescu.

Grupele Campionatului Mondial și traseul echipelor până în finala competiției. Ilustrație de Eurosport.com

Finala, pe 18 decembrie. Brazilia și Argentina, marile favorite

Marea finală a competiției din Qatar se va juca duminică, pe 18 decembrie, pe stadionul „Lusail Iconic”, de la ora 17:00, ora R. Moldova. Vor fi, în prima fază a competiției, câte 3 meciuri pe zi. Orele oficiale de start ale meciurilor vor fi 12.00, 15.00, 17.00, 18.00 sau 21.00.

Brazilia este favorita caselor de pariuri la câştigarea titlului mondial. Lotul Braziliei este cotat la circa 1,13 miliarde de euro. Antrenorul Tite a convocat un lot plin de vedete, din care nu lipsesc Neymar, Vinicius Junior, Casemiro, Antony, Raphinha şi Gabriel Jesus. Argentina și Franța sunt următoarele în lista favoritelor. Brazilia este cea mai titrată echipă din istoria competiției, singura care a cucerit trofeul de cinci ori. Italia, absentă de la al doilea Mondial consecutiv, și Germania, cotată cu a șasea șansă la trofeu, au fost campioane mondiale de câte patru ori. 

Este pentru prima dată în istorie când Cupa Mondială se va desfășura în iarna emisferei nordice. Acest fapt se datorează mediei ridicate de grade Celsius din Qatar în perioada iunie-iulie. FIFA a decis să organizeze competiția în această perioadă pentru a oferi un mediu mai favorabil atât jucătorilor, cât și fanilor.

În Qatar va fi ediţia cu numărul 22 a competiţiei. Prima ediție a avut loc în Uruguay, în 1930. Cea mai recentă ediţie a avut loc în Rusia, în 2018, când Franţa a obținut titlul de campioană. R. Moldova nu a participat la nicio ediție de Campionat Mondial. 

Cote aproximative pentru câştigarea titlului mondial:

Brazilia- cota 5,00
Argentina- cota 7,00
Franţa- cota 7,50
Anglia- cota 8,50
Spania- cota 10,00
Germania- cota 12,00
Olanda- cota 15,00
Portugalia- cota 15,50